LAJČAK: Mogerini je frustirana Zapadnim Balkanom, 3 države su u dubokoj krizi, a dvema preti raspad
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Posle

LAJČAK: Mogerini je frustirana Zapadnim Balkanom, 3 države su u dubokoj krizi, a dvema preti raspad

Politika -

BRISEL - "Mogerini je frustrirana stanjem na Zapadnom Balkanu"EU postaje sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja, napustila je Zapadni Balkan, a posledice su da su danas dve tamošnje države pred raspadom.
Takođe, tri države su u dubokoj krizi, izjavio je u Briselu slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, prenela je HINA.

"EU postaje sve manje ozbiljan sagovornik kada je reč o proširenju. Mi smo sa zapadnog Balkana istupili rečju i delom i sada vidimo koje posledice - imamo dve države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što EU nije ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba da pruži perspektivu tim zemljama", rekao je Lajčak.

Lajčak je to rekao pre početka sastanka ministara spoljnih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama jugoistočne Evrope.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izvestiće ministre o svojoj prošlonedeljnoj poseti tim zemljama.

"Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta", kazao je Lajčak.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Državni udar, deo turističke ponude u Crnoj Gori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track