VUČIĆ ZA BEČKI STANDARD: Ne stidim se što sam Balkanac
Foto: Marina Lopičić

Premijer u intervjuu za strane medije

VUČIĆ ZA BEČKI STANDARD: Ne stidim se što sam Balkanac

Politika -

BEČ - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za bečki "Standard" da je odluku o kandidaturi na predsedničkim izborima doneo zbog stabilnosti zemlje i regiona i nastavka reformi.

"Bio sam veoma zadovoljan ekonomskim uspehom, rastom i time što smo uspeli da smanjimo deficit i nikad ne bih promenio svoju poziciju. Ali, verovatnoća da bi moja partija izgubila izbore bi, u suprotnom, bila veoma velika", rekao je on.

Time bi se, kako je objasnio, dozvolilo nekim ljudima da vrate ovu zemlju u prošlost, dok bi privreda ponovo doživela pad, a dugovi opet porasli.

"Ne može čovek uvek da bira ono što je bolje za njega, već mora da odlučuje za budućnost zemlje. Želeo sam da osiguram stabilnost zemlje i regiona i nastavak reformi", naglasio je Vučić.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, premijer kaže da nikada ne svaljuje krivicu na nekog drugog, ali da je kosovski parlament odlučio da obustavi dijalog.

Osim toga, kako je dodao, oni su želeli protivno svom ustavu da stvore vojsku Kosova, želeli su da nam nezakonito oduzmu imovinu na Kosovu, počeli su da ometaju ljude koji su želeli da kače postere iz Srbije u blizini Prištine, pripremaju novu sudsku instancu samo za suđenje Srbima za stvarne i navodne ratne zločine.

"Šta je bila naša greška? Pitao sam kosovskog premijer Isu Mustafu i nisam dobio nikakav odgovor", rekao je srpski premijer i dodao da je Beograd, uprkos tome, spreman da razgovara sa njima.

On je podsetio da u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel nije kritikovao kolege u Prištini, već je predlagao da se ubrza izgradnja autoputa između Niša i Prištine jer će to, kako kaže, spojiti ljude i omogućti slobodan kretanje kapitala, robe i ljudi.

Na pitanje kako treba da izgleda odnos između Kosova i Srbije za deset godina, Vučić kaže da bi za njega tokom predizborne kampanje najlakše bilo da kaže:

"To je naša teritorija. Vodite ih (Albance) u Tiranu!".

"Ali, ja to neću reći. Mislim da su od pravnih pitanja važniji autoputevi i povezivanje među narodima. Kad budemo u stanju da razgovaramo jedni sa drugima, da se uzajamno poštujemo i dovodimo albanske poslovne ljude u Srbiju i više naših ljudi u Prištinu i Tiranu, onda će biti lakše da se reše druge stvari", rekao je Vučić.

On je dodao da mrzi "velika pravna rešenja", koja ništa ne rešavaju.

Upitan da li je realno postizanje dogovora o jedinstvenom balkanskom tržištu na samitu 12. Jula u Trstu, imajući u vidu protivljenje Crne Gore i Kosova, Vučić kaže da Crna Gora misli da je jedina država regiona koja će ući u EU pre drugih, ali da to neće biti slučaj.

"I ja sam svestan da mi za tri, četiri godine nećemo postati deo EU. Pa, ipak, ovaj region je značajan za sve. I ne stidim se što sam Balkanac", kaže Vučić dodajući da je za druge ovdašnje lidere to neprijatna tema.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVO SU PREDSEDNIČKI SLOGANI: Ovim rečima žele da nas ubede da su najbolji kandidati!

(Tanjug/Standard)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja