Srbi neće granicu na Jarinju!
Foto: Kurir

Kosovska kriza

Srbi neće granicu na Jarinju!

Politika -
Srbe su dočekali do zuba naoružani i oklopljeni vojnici Kfora, ograđeni bodljikavom žicom na novopostavljenim punktovima

JARINJE – Neće albanske papire!

Srbi sa severa Kosova protestovali su na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak zbog naredbe kosovskih vlasti o obaveznoj preregistraciji vozila sa tablicama MUP-a Srbije, poručivši da neće uzeti kosovska dokumenta i kosovske tablice.

Srbi koji su do Jarinja stigli u oko hiljadu vozila nosili su transparente ''Dole okupacija'' i ''Nećemo granicu sa Srbijom'', a na putu od Mitrovice do Jarinja njihova vozila stalno su nadletali helikopteri Kfora.

Na Jarinju, predstavnici Srba Euleksu i Kforu predali su pismo u kome stoji da bi primena uredbe kosovskih vlasti na severu značila "podršku nasilnoj i prinudnoj integraciji severa i asimilaciji Srba i ostalog nealbanskog stanovništva od strane prištinskih vlasti".

Načelnik okruga Radenko Nedeljković rekao je da građani severa Kosova imaju validna i važeća dokumenta koja izdaju organi u Srbiji i da ne žele kosovska dokumenta. On je pozvao građane da se mirno suprotstave nemarama Euleksa i Kfora.

Na Jarinju, Srbe su dočekali do zuba naoružani i oklopljeni vojnici Kfora, ograđeni bodljikavom žicom na novopostavljenim punktovima. U isto vreme, u bazi iznad prelaza, bile su spremne jake snage sa opremom za razbijanje demonstracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track