JOKSIMOVIĆ: Srbiju niko ne tera da uđe u EU, nema UCENA!
Foto: Dado Đilas

Ministarka za evropske integracije

JOKSIMOVIĆ: Srbiju niko ne tera da uđe u EU, nema UCENA!

Politika -

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbiju niko ne ucenjuje i ne tera da ide u EU i pozvala i organizacije civilnog društva da u komunikaciji sa građanima to jasno kažu.

"Kao predstavnici civilnog društva trebalo bi da razbijate percepciju da nas neko na nešto tera", rekla je Joksimović na četvrtom plenarnom zasedanju Nacionalnog konventa o EU, organizacije više od 700 organizacija civilnog društva koje učestvuju u konsultacijama o pregovaračkim pozicijama u pregovorima sa EU.

Navela je da tu "površnu i netačnu percepciju da nešto moramo" na demagoški način podržavaju ne samo stranke nego i interesne grupe, i širi se predstava "da smo ucenjeni".

Joksimović je rekla da je put ka EU i unutrašnjepolitička i spoljnopolitička odluka koja je doneta pre više od deceniju, i utemeljena je i formalnim ugovorima u okviru evropskih integracija.

Navela je da će uprkos problemima u Uniji i troškovima koji, kako je navela, nisu samo finansijski, koristi od pridruživanja Uniji mnogo veće, i to između ostalog i na ekonomskom, bezbednosnom i kulturnom planu.

Takva odluka je legitimna dok god se građani na izborima opredeljuju za vlade čiji cilj je put u EU, a gradđani će, kako je istakla, pre pristupanja ionako moći o tome sami da odluče na referendumu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rekla je da "nije preterano osetljiva" na kritike koje dolaze iz EU i koje su po njenoj oceni "često pokazatelj frustracije što se postavljeni standardi ne primenjuju uvek u zemljama EU".

Ocenila je da po pitanju odnosa na Zapadnom Balkanu, EU treba da bude "jasnija u podršci stabilnosti regiona ako želi da zadrži legitimitet i kredibilitet" kao osnova mira i prosperiteta.

Ministarka za evropske integracije rekla je da Srbija "ima izgleda da zadrži dobru dinamiku tokom malteškog predsedavanja EU" u prvoj polovini ove godine, i nakon toga.

Ne govoreći o konkretnim planovima u pogledu broja poglavlja, navela je da je pregovaračka pozicija za poglavlje 30 u pregovorima sa EU o spoljnim ekonomskim odnosima usvojena danas na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije, a da su nedavno usvojene i pozicije za poglavlje 7 - pravo intelektualne svojine, 29 - carinska unija, kao i da se finalizuje pozicija za poglavlj 6 - pravo privrednih društava.

TANJA MIŠČEVIĆ POTVRDILA: Potvrđena pregovaračka pozicija za poglavlje 30

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Ekskluzivno slike Bariča nakon masakra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track