AMERIKANCI ZABRINUTI: Srbi, ne dajte Rusima centar za špijunažu!
Foto: Marina Lopičić

AMERIČKI ZVANIČNIK HOJT BRAJAN JI

AMERIKANCI ZABRINUTI: Srbi, ne dajte Rusima centar za špijunažu!

Politika -

Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada nego zbog onoga što bi mogao da postane, rekao je Ji

SAD brine izgradnja ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje centra koje je tražila Rusija, izjavio je Hojt Brajan Ji.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju na pretresu o situaciji u jugoistočnoj Evropi, objasnio je da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze s Rusijom.

- Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila - specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU - rekao je Ji i dodao:

- Važno je, i to uverenje delimo s Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije.

foto: Beta

Ambasador SAD Kajl Skat

RUSKI CENTAR NAS BRINE

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da „ima dobrih razloga za zabrinutost“ zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

- Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost - rekao je Skat kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Kurir / R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track