MIGRANTI DIVLJAJU PO SOMBORU: Napali sedamnaestogodišnju devojčicu, građani traže hitne mere zaštite
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

prevršilo svaku meru

MIGRANTI DIVLJAJU PO SOMBORU: Napali sedamnaestogodišnju devojčicu, građani traže hitne mere zaštite

Srbija -

Posle napada grupe migranata na sedamnoestogodišnju devojku u Somboru, sinoć je kod doma za azilante u naselju Šikara organizovano protestno okupljanje građana, koji kažu da je situacija sa migrantima postala nepodnošljiva, navodi portal So.info.

„Kriza” u Somboru „pukla je” nakon jučerašnjeg nasrtaja grupe migranata na sedamnaestogodišnju devojku. Incident, za koji Šikarčani kažu da nije prvi, bio je okidač za organizovanje protesta, koji će, po najavama okupljenih, biti nastavljen do potpunog rešavanja problema sa migrantima.

Stotinjak građana, uglavnom stanovnika ovog dela grada, su policijskim službenicima, odnosno predstavnicima mesne zajednice Gornja Varoš još jednom ukazali na ponašanje „novih stanovnika” Sombora. Učesnici protesta su naveli da se sve više plaše i da zahtevaju da im se obezbedi sigurnost, a pojedinci su zabrinuti toliko, da više ni deci ne dopuštaju da se igraju na ulici.

Kako navode građani, novonaseljeni mladići iz azila prave sve više problema, ulaze u dvorišta, sve češće noći provode pred kućama na Šikarskom putu, ne mareći za molbe građana da se utišaju, sklone ispod prozora i prestanu da remete javni red i mir. Mile Suzić, načelnik Odeljenja policije PU Sombor, je okupljenim stanovnicima Šikare obećao da će migrantima ograničiti izlaske uveče kao i da će im zabraniti kretanje u grupama po gradu.

Učesnici građanskog protesta u Šikari su pozvali nadležne u lokalnoj samoupravi da se najzad uključe u rešavanje problema koji tinja već mesecima, a o kome su, u vidu peticije, obavestili nosioce vlasti.

Trenutno u Privremenom prihvatnom centru u Somboru u Šikari trenutno boravi 395 migranta, uglavnom iz Pakistana i Avganistana. Kako je pre nedelju dana u Somboru Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, neće biti daljeg proširenja kapaciteta ni u jednom prihvatnom centru u Srbiji.

(Kurir.rs/So.info.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track