OPOZICIJA SE UJEDINJUJE ZA IZBORE U BEOGRADU Janković: Smenićemo nepodnošljivu vlast!
Foto: Fonet, Stefan Jokić

DOGOVOR

OPOZICIJA SE UJEDINJUJE ZA IZBORE U BEOGRADU Janković: Smenićemo nepodnošljivu vlast!

Politika -

O jednoj koloni već razgovaraju Šutanovac, Tadić, Janković, Jeremić i Petrović. Poručuju da je dobrodošao svako ko se obaveže da posle izbora neće sa naprednjacima

U susret beogradskim izborima, koji se očekuju na jesen i najkasnije do marta, kada je redovni termin, opozicija je započela pregovore i blizu je dogovora o zajedničkom nastupu, saznaje Kurir.

O izlasku na izbore u jednoj koloni dogovaraju se, kako saznajemo, DS Dragana Šutanovca, SDS Borisa Tadića, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i Vuk Jeremić, koji osniva stranku.

- Vode se razgovori, ne samo lidera već na svim nivoima, o zajedničkom nastupu na beogradskim izborima. Fokus nije na kandidatu za gradonačelnika već da se oformi dobar tim, to jest predlože ljudi koji bi bili dobro rešenje za članove tzv. gradske vlade - priča sagovornik Kurira.

Podseća da ni SNS na proteklim izborima nije imao kandidata za gradonačelnika, čije je ime držano u tajnosti.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković veruje u uspešnost pregovora.

- Pokret razgovara u interesu građana sa celom slobodnom demokratskom opozicijom i bićemo odgovorni i uspešni u dogovoru, smeni ove nepodnošljive vlasti i izlečenju i napretku Srbije - kaže za Kurir Janković.

Iz Jeremićevog tima poručuju da su spremni da se maksimalno posvete stvaranju jedinstvene gradske liste, koja bi bila osnov za „početak demontiranja pljačkaške naprednjačke vlasti“.

- Beogradski izbori nemaju u prvom planu teme poput NATO ili ulaska u Evropsku uniju, tako da ideološke razlike koje postoje među nekim opozicionim grupama o ovom pitanju treba staviti u stranu. Dobrodošao je svako ko se obaveže da posle gradskih izbora neće sa Vučićem. Mi treba da sarađujemo, mnogo toga nas povezuje i treba krenuti od stvari koje nas spajaju, na primer zahtev za poštene i fer izborne uslove - poručuju iz Jeremićevog tima.

Član Predsedništva SDS Konstantin Samofalov kaže da razgovaraju sa svima o objedinjavanju opozicije jer su „beogradski izbori prava prilika da pokažemo da se bliži kraj Vučićevom režimu“.

A demokrate podsećaju da je za njih važno programsko okupljanje stranaka i pokreta koji dele iste vrednosti, a to su pre svih SDS i Jankovićev pokret:

- Nedavno su članovi DS Gorica Mojović i Vesna Marjanović sa Jankom Baljakom iz Jankovićevog pokreta pokrenuli inicijativu o izmenama Zakona o kulturi, a naši i članovi SDS predložili su da se novi bulevar na Novom Beogradu nazove po Nenadu Bogdanoviću. Slične aktivnosti imaćemo i ubuduće.

Iako izbori nisu raspisani

LJAJIĆ VEĆ U KAMPANJI

Iako izbori u Beogradu nisu raspisani, vladajući SDPS Rasima Ljajića je još 25. maja započeo kampanju, koja će, kako su ocenili, „dosta dugo trajati“.

- Uvek smo prvi kretali i smatramo da je to put za dobar rezultat na izborima koji slede - rekao je Ljajić, čiji je SDPS formirao i izborni štab, koji predvodi poslanica te stranke Jasmina Karanac.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Fonet, Stefan Jokić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će odgovarati zbog ‘Beograda na vodi’ ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track