SUBOTICA: Opozicija optužuje vlast za malverzacije sa basnoslovnim novcem
Foto: Nebojša Mandić

SUBOTICA: Opozicija optužuje vlast za malverzacije sa basnoslovnim novcem

Politika -

SUBOTICA - Odbornici grada Subotice usvojili su većinom glasova "konsolidovani završni račun" grada za 2016. godinu koji je opozicija ocenila kao "prenaduvan i nerazvojni" jer je, kako su naveli, "promašen" za više od milijardu dinara.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Saša Vučinić rekao je da ovakav budžet pokazuje neodgovornost prema finansijama i nerealnost jer je budžet ostvaren na rekordno malom nivou, a 20 odsto "promašen" i svega 80 odsto je ostvaren.

On je podsetio da je plaćeno i 5,6 miliona dinara penala za nepovučena sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za realizaciju projekta koji je potpisan 2012. godine.

Kako je navedeno u tekstu predloga koji je usvojen na današnjoj sednici Skupštine grada, ukupni prihod gradske kase za 2017. godinu sada je projektovan na nešto preko šest milijardi, a zajedno sa planiranim deficitom iznosi 6,6 milijardi. To je za nešto od pet procenata više u odnosu na prvobitno planiranih 6,2 milijarde dinara.

Deficit od 515 miliona biće finansiran iz dela neutrošenih sredstava i kroz planirano zaduživanje u koje spada i tranša zajma Evropske banke za obnovu i razvoj ka JKP Vodovod i kanalizacija.

foto: Nebojša Mandić

Na predlog Srpske napredne stranke (SNS) sa dnevnog reda Skupštine grada skinute su tačke koje se tiču predloga deklaracije koju je podneo Savez vojvođanskih Mađara (SVM) kao preporuke Vladi Srbije o zatvaranju lokalnog Prihvatnog centra za migrante.

Odbornička grupa SVM je krajem juna podnela Skupštini grada predlog Deklaracije o preporukama Vladi Srbije da preispita odluku o izgradnji stanova za migrante kao i zahtev za zatvaranje Prihvatnog centra u Subotici.

Tako će, u okviru Gerontološkog centra, biti izgrađen dodatni smeštaj za šest izbegličkih porodica, koji sa oko 500.000 evra finansira Vlada Norveške.

Odbornik Pokreta za građansku Suboticu (PGS) Jene Maglai optužio je Vladu Srbije za koruptivne poslove koji se tiču izgradnje stanova za migrante na prostoru Gerontološkog centra u Subotici, kao i da gradska vlast skidanjem ove tačke sa dnevnog reda Skupštine grada ne želi da raspravlja o pitanju migranata u ovom gradu.

Maglai je rekao da se njegova odbornička grupa protivi proširenju smeštajnih kapaciteta u Subotici i poručio da država to rešava na nekim drugim lokacijama.

"Bežimo od ove tačke dnevnog reda... U pitanju je koruptivan posao i oni koji su deo toga neće odustati od tog projekta. Postojeći kapaciteti su sasvim dovoljni da problem reši na ljudski način", kazao je Maglai.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban poručio je Maglaiju da ukoliko smatra da je nešto koruptivno da podnesite krivičnu prijavu.

"Međunaradna zajednica ulaže velika sredstva u ovaj grad i treba da pokažemo da smo Evropljani", kazao je Laban.

(Kurir.rs/Beta, Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track