HAŠIM TAČI: Niko neće moći da zaustavi formiranje vojske Kosova!
Foto: Foto: Fonet/AP

uveren

HAŠIM TAČI: Niko neće moći da zaustavi formiranje vojske Kosova!

Politika -

Oružane snage Kosova biće formirane u postupku koordinisanom sa NATO i drugim relevantnim međunarodnim faktorom, taj proces je nezaustavljiv, deo je naših svakodnevnih agendi i niko nečhe moći i neće mu biti dozvoljeno da uloži veto na ovaj proces, kaže Hašim Tači predsednik Kosova.

On napominje da na ovaj proces ne treba gledati sa predrasudama i da će oružane snage biti formirane prema NATO standardima, da će biti multietničke i sa ciljem integracije u evro-atlantske strukture.

"Formiranje oružanih snaga je naše ustavno i zakonsko pravo, a preko 10 odsto sastava vojske biće pripadnici srpske zajednice", kaže Tači u razgovoru za Tanjug.

Na pitanje da li je Priština uzela u obzir burno protivljenje kosovskih Srba i Beograda na ovakve najave, ali i upozorenja NATO da vojska ne može biti formirana bez promene kosovskog ustava i da "vlasti Kosova moraju da budu i dalje u tesnom kontaktu s Beogradom", Tači kaže da formiranje vojske Kosova nije upereno protiv srpske zajednice.

On tvrdi da će oružane snage Kosova "pripadati" i Albancima, Srbima, Crnogorcima, Turcima, Bošnjacima i svim zajednicama na Kosovu, da će "služiti" svima, te da Priština takve argumente svakoga dana daje međunarodnim faktoroma.

"Pre nekoliko dana učestvovao sam na ceremoniji polaganja zakletve prilikom stupanja u redove berzbedonosnih snaga Kosova 61 srpskog kadeta. Sastao sam se i sa njihovim porodicama, koje su bile uzbuđene što su njihovi sinovi i ćerke postali deo BSK-a. To je njihova vojska, njihov osećaj, njihova pripadnost, njihova budućnost", uveren je Tači.

Na naše pitanje da li njegov utisak o srpskim osećanjima ipak zvuči kao bajka Tači konstatuje da je "mnogo šta je na Balkanu izgledalo kao bajka, ali je postalo stvarnost".

"A ovo će biti najkraća bajka, koja će postati stvarnost. Bićemo zajedno na ceremoniji", ubeđen je Tači.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track