JOVANOVIĆ (CIRSD): Koncept jeftine radne snage je koncept ove Vlade
Foto: Fonet

Saradnik Vuka Jeremića o uskraćivanju elementarnih radničkih prava

JOVANOVIĆ (CIRSD): Koncept jeftine radne snage je koncept ove Vlade

Politika -

Nikola Jovanović, programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i saradnik Vuka Jeremića, komentarišući štrajkove u Srbiji, pre svega u Fijatu, kaže da kad imate platu od 37 hiljada dinara, nemate alternativu. Kada se država nedovoljno brine o vama, kad imate Zakon o radu koji uskraćuje elementarna radnička prava, radnici nemaju alternative, onda su oni prinuđeni na koncesije, naveo je.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Jovanović je mišljenja da radnici u Srbiji poslednjih godina izvlače deblji kraj, i da su zato prinuđeni na koncesije i to, kako kaže, bez hepi enda. Oni nemaju alternativu, to je greška naše države i investitora koji koriste ono što im je omogućila država, da ih, može se reći, eksploatišu, dodao je.

Nije optimista što se tiče situacije u Fijatu, ali i u drugim fabrikama. "Očekuje nas jedna vruća jesena sa mnogo štrajkova, svi industrtijski giganti štrajkuju ili su štrajkovali".

Na stranu što se vlada više ponašala kao zaštitnik Fijata nego radnika, kaže Jovanović, ona nije ispunila ni svoje obaveze. Podseća da je država garantovala toj fabrici konekciju iz Kragujevca sa Koridorom 10, da će obnoviti prugu Beograd-Bar, da vozovi idu makar brzinom kojom su išli u prošlom veku.

NA JESEN NOVA OPOZICIONA PARTIJA: Vuk Jeremić formira stranku u oktobru

Komentarišući ugovor sa Fijatom, rekao je da ne podržava tajne ugovore i da misli da je u nekim elementima manjkav. Ali država može i treba da se trudi da velike investitore privuče i najmanje što može da uradi jeste da ih zadrži, kaže. Umesto direktnih novčanih subvencija, naša vlada treba da daje subvenciju kroz izgradnju infrastrukture, jer dok nemamo infrastrukturu nećemo imati velike investicije, dodaje on u Novom danu na N1.

"Koncept jefitne radne snage je koncept ove Vlade", naglasio je Jovanović.

Jedna stvar je dodeljivanje subvencija kako bi se veliki investitor privukao, ali druga stvar je kada vi isključivo jeftine radnike ističete kao kompatibilnu prednost, kaže.

On je naglasio da Srbija školuje lekare da bi lečili ljude van zemlje, da ima renomiranu matematičku gimnaziju... "Umesto da iskoristimo naše potencijale, naša vlada kaže - dođite Srbija, ima jeftine ljude, to je nemoralno, nehumano i u krajnjem ekonomski neisplativo i pogubno".

(Kurir.rs/N1/Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track