MONSTRUOZNI ZLOČIN TERORISTA BEZ KAZNE 18 GODINA: Dan kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca na Kosmetu!
Foto: Fonet

Pomen

MONSTRUOZNI ZLOČIN TERORISTA BEZ KAZNE 18 GODINA: Dan kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca na Kosmetu!

Politika -

Prošlo je 18 godina otkako se 23. jula 1999. godine dogodio monstruozni zločin u kom je ubijeno 14 Srba. Specijalno tužilaštvo u Prištini je maja ove godine obustavilo istragu i krivci za ovaj zločin nikada nisu otkriveni i kažnjeni.

U napadu je na njivi tokom žetvr iz zasede ubijeno 14 Srba iz Starog Gracka. Ubijena su četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina. Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija Unmika je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Godišnjica ubistva i ove godine obeležena je pred spomen-pločom na školi u centru sela, gde su održan parastos i pomen koje je služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Predsednik Kosova Hašim Tači prošle godine je prvi put došao u selo, položio cveće na spomen-ploču i rekao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

Marko Ðurić

TEMA ZA SPECIJALNI SUD

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ratni zločini nikada ne zastarevaju i da toga treba da budu svesni oni koji su te zločine počinili.

- Sasvim je sigurno da, bar kada je reč o institucijama Srbije, mi nećemo odustati od toga da pravda bude zadovoljena - kazao je on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track