Najnovije vesti

POSLEDNJI TITOV BATLER OTKRIVA: Ovo je namirnica koju Broz nikada nije hteo da proba!
Foto: Profimedia

HEDONISTA

POSLEDNJI TITOV BATLER OTKRIVA: Ovo je namirnica koju Broz nikada nije hteo da proba!

Društvo

Poslednji batler Josipa Broza Tita, Jože Oseli, tvrdi da bi jugoslovenskom predsedniku uvek servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao šta će da pojede u određenom trenutku.

Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu. Iako se opuštao uz viskiđ "Čivas rojal", star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler, Jože Oseli u knjizi “Titovi poslednji dani” jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao šta će da pojede u određenom trenutku. Odbio je da jede samo jednu namirnicu.

“Doneli smo puževe, a on je rekao: "O ne, ja baš ne bih jeo puževe’ “, otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

foto: Profimedia

Zagorje u srcu

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrudle. Od mesa posebno je voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ženšena, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Uzimanje čaja od ženšena u Aziji je poznata praksa već više od 5.000 godina, a njegove blagodeti su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.

(Kurir.rs/Webtribune/Punkufer, Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...