RAČUNA NA NJIH ZA NOVU VLADU: Haradinaj kupio kosovske Srbe?
Foto: Profimedia

Formiranje institucija na kim zavisi od Srpske liste

RAČUNA NA NJIH ZA NOVU VLADU: Haradinaj kupio kosovske Srbe?

Politika -

Bivši vođa terorističkog OVK očekuje podršku devet poslanika Srpske liste, koji bi zauzvrat mogli da dobiju tri resora u njegovoj vladi, pišu prištinski mediji

Bivši vođa ozloglašenog OVK Ramuš Haradinaj mogao bi u septembru da bude izabran za kosovskog premijera, i to uz pomoć poslanika Srpske liste, koju podržava vlast u Beogradu, pišu prištinski mediji! Uvod je sutrašnja konstitutivna sednica kosovskog parlamenta, na kojoj se očekuje da Srbi podrže izbor Kadrija Veseljija, lidera DPK i Haradinajevog saveznika, za predsednika skupštine.

foto: Fonet

Haradinaj, kandidat za premijera velike tzv. ratne koalicije (PAN), obezbedio je, prema pisanju prištinskih medija, podršku četiri poslanika Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i računa na devet poslanika Srpske liste. Bez podrške Srba, bivši komandant terorističkog OVK, kako sada stvari stoje, ne može biti izabran za predsednika kosovske vlade (pogledaj tabelu). Zauzvrat bi predstavnici Srpske liste mogli da dobiju i tri ministarstva u njegovoj vladi. Uz to, ne isključuje se mogućnost da je njihova podrška „podmazana“ i novcem. Kako je Kurir pisao, Haradinaj je nedavno imao sastanak sa poznatim srpskim biznismenom, preko kog je ponudio ogromnu sumu novca, čak nekoliko miliona evra, za podršku poslanika Srpske liste.

foto: Fonet

Očekivano

- Takav rasplet događaja je očekivan. Srpska lista je instrument Beograda i vrlo je realno da oni podrže izbor Veseljija i kasnije, negde u septembru, i Haradinaja za premijera. Poslanici sa te liste su i ranije, dok su bili po drugim strankama, već sarađivali s njim - navodi predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

foto: Printscreen

Ipak, koalicija PAN, ni sa podrškom Srba i Pacolija, neće moći da formira stabilnu vladu jer neće imati više od 62 poslanika u parlamentu. Očekuje se, međutim, da za Pacolijem, jednim od najbogatijih Albanaca, kome je, kako prenose prištinski mediji, namenjena funkcija šefa diplomatije, krenu i poslanici iz drugih albanskih stranaka.

- Očekuje se da, posle Pacolija, i Isa Mustafa iz Koalicije mira pređe na Haradinajevu stranu. Mustafa je već sarađivao s Haradinajem. Na taj način će obezbediti stabilniju skupštinsku većinu, odnosno vladu, a Srpskoj listi biće umanjen ucenjivački potencijal - objašnjava Janjić.

foto: Printscreen

Novi pokušaj sednice

Član predsedništva Alijanse za novo Kosovo Muharem Nitaj potvrdio je juče da je lider te stranke Pacoli o raspodeli funkcija u novoj vladi već razgovarao s liderima PAN - Veseljijem i Haradinajem.

Nastavak konstitutivne sednice skupštine Kosova zakazan je za sutra, kada bi trebalo da bude izabrano predsedništvo parlamenta, čime bi formalno bio otvoren put formiranja nove vlade Kosova. Parlamentarni izbori na KiM održani su 11. juna i dosad su propala četiri pokušaja uspostavljanja institucija.

foto: Marina Lopičić

Marko Ðurić priprema teren

MANJE ZLO I VIŠE UDELA

Predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Slavko Simić juče nisu odgovorili na pitanje Kurira u vezi sa navodima da je dogovorena podrška srpskih poslanika izboru Ramuša Haradinaja za kosovskog premijera. Takvu mogućnost nije želeo da komentariše ni direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Nije, međutim, ostalo nezapaženo da vlast u Beogradu, kako je Kurir pisao, priprema teren za saradnju s Haradinajem. Član GO SNS Vladimir Đukanović procenio je da će Beograd time izabrati manje zlo, dok je Đurić poručio da „Srpska lista, kao strateški politički projekat od nacionalnog značaja za Srbiju i srpski narod na KiM, mora da bude u stanju da na najbolji moguć način artikuliše volju Srba u južnoj pokrajini“.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, Fonet, Printscreen, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja