FIRMA PREMIJERKINOG BRATA ZGRĆE MILIONE OD DRŽAVNIH POSLOVA: Otkad je Ana u vlasti prihodi im skočili 6 miliona €!
Foto: AP

Burazerski

FIRMA PREMIJERKINOG BRATA ZGRĆE MILIONE OD DRŽAVNIH POSLOVA: Otkad je Ana u vlasti prihodi im skočili 6 miliona €!

Politika -

Burazerski „Asseco SEE“ dobio desetine tendera u ministarstvima, institucijama i javnim preduzećima, a samo tokom ove godine sa državom je sklopio 13 poslova

Kompanija „Asseco SEE“, kojom rukovodi Igor Brnabić, brat srpske premijerke, od države je prethodnih godina zaradila milione, a unosne poslove je nastavila da dobija i nakon što je Ana Brnabić postala najpre ministarka, a zatim i predsednica Vlade, otkriva Kurir!

Digitalizacija je u poslednje vreme jedan od državnih prioriteta, a upravo pomenuta firma je godinama angažovana za izradu neophodnih softvera, pa je tako samo ove godine od državnih institucija dobila 13 poslova.

Iako je Ana Brnabić ranije tvrdila da u ovome nema ničeg spornog, simptomatično je da je firma koju vodi njen brat 2016. godine, kada je ona već bila u Vladi, prihodovala 39,6 miliona evra, što je za šest miliona više nego godinu dana ranije.

foto: Kurir

Bliska saradnja

Da je „Asseco SEE“ blisko sarađivao sa državnim institucijama, pisao je i Krik.

- Kompanija „Asseco SEE“ osnovana je 1990. U vlasništvu je istoimene firme iz Poljske, koja se na svom sajtu hvali da ima najveće prihode od prodaje računarske opreme i programa u jugoistočnoj Evropi. Vlasnici poljske firme su inostrane kompanije, a mali udeo ima i EBRD. Jedan od direktora srpskog ogranka je Igor Brnabić, ministarkin (a sada premijerkin, prim. aut.) rođeni brat, koji je na to mesto imenovan u januaru 2016. Ova kompanija dobila je nekoliko desetina javnih nabavki poslednjih godina kod više različitih ministarstava, institucija i javnih preduzeća. Jedna je od vodećih IT kompanija u Srbiji. Ana Brnabić je po dolasku na mesto ministarke rekla da veruje da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije - piše Krik.

Inače, Ana Brnabić je isticala da je potencijalni sukob interesa prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije.

foto: Marina Lopičić

I Šešelj prozivao

- Ukoliko na tenderu kao izvođač pobedi „Asecco SEE“, čiji je direktor moj rođeni brat, ja treba o tome da obavestim Agenciju da bi ona uzela dokumentaciju na uvid i procenila nezavisno da li je taj posao namešten ili nije - kazala je. I lider SRS Vojislav Šešelj je jednom pokrenuo ovo pitanje u Skupštini, na šta je Brnabićeva odgovorila da se nada da „javnost neće tražiti da čovek od 44 godine sa dvoje dece da otkaz jer mu je sestra član Vlade“.

Ekipa Kurira

Priznali da rade s državom

Među klijentima Ratel, EPS, Poreska...

U firmi „Asseco SEE“ za Kurir kažu da su u 2016. imali 22 posla s državnim institucijama, a ove godine su dobili 13.

- Poređenja radi, u 2015. kompanija je pobedila na ukupno 35 tendera. Neke od institucija sa kojima smo imali projekte tokom poslednje dve godine su Poreska uprava, Ratel, EPS, „Pošta Srbije“ - kažu oni. Na pitanje da li dobijaju više poslova otkako je Ana Brnabić u vlasti, sestra jednog od direktora firme, odgovaraju:

- Učestvujemo na javnim tenderima koji imaju transparentne tenderske procedure za koje postoje zakoni koji ih regulišu. Obim dobijenih poslova nije se menjao u poslednje dve godine.

Reagovanja

Sanda Rašković Ivić ,samostalna poslanica

Čik da neko odbije

Ovo je sukob interesa. Čik da neko odbije usluge brata predsednice Vlade Ane Brnabić.

Boško Obradović, Dveri,

Lep život od države

Brat i sestra lepo žive od poslovnih šema i kombinacija sa državom. To nije samo sukob interesa, to je politička mafija.

Konstantin Samofalov, SDS

Moguć sukob interesa

Ukoliko njen brat dobije poslove od države, što bi svakako ukazivalo na mogući sukob interesa, neko bi morao da odgovara pred zakonom.

Borko Stefanović ,Levica Srbije

Problem za Srbiju

Premijerka je rekla da to nije nikakav problem. Takve stvari su problem za Srbiju i bilo koja osoba koja je povezana s funkcionerima ne sme da ima veze sa budžetom.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Fonet, AP

foto: Kurir

POKLON DODATAK GURMAN

DANAS U KURIRU: Piletina na sto načina

U današnjem poklon dodatku Gurman čekaju vas recepti za pripremu vrhunskih specijaliteta od piletine. Aromatični bataci, sočna pita, pileće pljeskavice i piletina sa spanaćem samo su neki od predloga koji će vas oduševiti.

Kao i obično, pored zanimljivih recepata, donosimo vam i korisne savete. Kako da kuvanje postane uživanje, otkrijte u najboljem dodatku za gurmane!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track