Najnovije vesti

SPECIJALNI SUD ZA ZLOČINE OVK SPREMIO OPTUŽNICE: Daut Haradinaj prvi na optuženičkoj klupi, svedoci Ramuš i Tači?
Foto: Printscreen/Youtube

sva dokumentacija o budućim suđenjima biće u Holandiji

SPECIJALNI SUD ZA ZLOČINE OVK SPREMIO OPTUŽNICE: Daut Haradinaj prvi na optuženičkoj klupi, svedoci Ramuš i Tači?

Politika

Kosovski Specijalni sud za ratne zločine OVK definitivno će početi sa radom krajem ove ili početkom naredne godine. Prvi optuženi najverovatnije Daut Haradinaj.

foto: Printscreen/Youtube

Navodno, njegov brat Ramuš, ali i kosovski predsednik Hašim Tači, biće samo svedoci u suđenjima. Neimenovani diplomata sa Kosova kaže da je sve spremno za podizanje optužnica i prva hapšenja.

Kao što je u januaru 2015. godine početak rada suda odložen zbog politički rovite situacije na Kosovu jer je došlo do zastoja u formiranju vlade, tako se sada, dve godine kasnije, čeka formiranje vlade i konačno početak rada suda.

POČEO DA RADI SUD ZA ZLOČINE OVK: Prve optužnice tek za nekoliko meseci

Strani diplomata nezvanično kaže da će procesuiranja za ubistva, otmice, proterivanja stanovništva dovesti na klupu suda oko stotinu lokalnih Albanaca.

"Poličko i vojno krilo, komandanti, vojnici, direktni učesnici zločina ili nalogodavci, prema procenama njih stotinak, biće precusuirani, osumnjičeni ili će ih sud pozvati u svojstvu svedoka", kaže isti izvor, dodajući da je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova imala oko 15.000 pripadnika, a da će pred taj sud biti izveden veliki broj komandanata OVK.

foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, nije iznenađenje to što će Ramuš Haradinaj biti pozvan samo u svojstvu svedoka, jer je on procesuiran u Hagu, ali će njegov brat Daut biti među onima protiv kojih će biti podignuta optužnica. Daut je učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao i u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića, ali se povezuje i sa ubijanjem svedoka u suđenju protiv Ramuša.

VOLFANG PETRIČ: Suđenje OVK za ratne zločine je test za EU i SAD Za Hašima Tačija isti izvor kaže da će on, kao i Kadri Veselji, koji je iznova kandidat za predsednika Skupštine Kosova, "najverovatnije biti pozvani samo u svojstvu svedoka za ratne godine na Kosovu". Prema nezvaničnim saznanjima, hapšenja lokalnih Albanaca izvodiće najverovatnije specijalizovana jeidnica Euleksa uz odredjenju podršku kosovske policije, a tu jedinicu čine Poljaci i glavne operacije će oni izvoditi.

foto: AP

Isti izvor nije želeo da potvrdi da je ceo ovaj proces u rukama stranaca jer međunarodna zajednica nema poverenja u to da na Kosovu neće cureti informacije, i to upravo iz glavnih institucija. Strani diplomata navodno kaže i da će početak suđenja označiti, posle skoro 20 godina, "kraj ratne opcije u vlasti na Kosovu".

KRVNIKE ČEKA KAZNA: Tači sa ujakom na optuženičkoj klupi Inače, ovaj sud na Kosovu postoji formalno, a sva dokumentacija o budućim suđenjima biće u Holandiji.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Printscreen/YouTube)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Razgovor tačno u podne! Šta su se dogovorili Vučić i Zaev?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...