ANA BRNABIĆ O ZAHTEVIMA ALBANACA IZ TZV. PREŠEVSKE DOLINE: To nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, i nije otvoreno za debatu
Foto: Fonet/Vlada Srbije

iskulirala muslijua

ANA BRNABIĆ O ZAHTEVIMA ALBANACA IZ TZV. PREŠEVSKE DOLINE: To nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, i nije otvoreno za debatu

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je povodom izjava da Preševska dolina traži ujedinjenje sa Kosovom po ugledu na špansku regiju Kataloniju, kazala da to nije "otvoreno za debatu".

Upitana da li je sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina razgovarala o zahtevu da jug Srbije traži da se ujedini sa Kosovom po ugledu na Kataloniju, Ana Brnabić je kazala da nije i da neće razgovarati o tome.

"To nisu teme razgovora, teme razgovora se tiču institucionalnih mehanizama u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. To nikako nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonima Srbije. Samim tim, to nije otvoreno za debatu", kazala je novinarima Ana Brnabić, koja je prvi put od kada je postala premijerka predsedavala sednici Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

foto: Zorana Jevtić

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju rekao je da Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda.

Musliju je za agenciju "Preševa Jon" pozdravio referendum o nezavisnosti koji je održan u španskoj oblasti Kataloniji i pozvao je medjunarodnu zajednicu da prizna referendum koji su Albanci na jugu Srbije održali 1992. godine "Referendum je izraz volje i zakonsko pravo autohtonog naroda, u ovom slučaju Katalonije, zagarantovano medjunarodnim pravom.

Referendum o etničkim Albancima u Preševskoj dolini isto tako je legitiman i njime se garantuju mir i stabilnost izmedju Preševske doline i Srbije, ali i poštuje pravo Albanaca sa juga koji su se referendumom većinski izjasnili za pripajanje Kosovu", izjavio je Musliju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track