VUČIĆ DEFINITIVNO NE IDE U ZAGREB: Odložen susret sa Kolindom zbog loše atmosfere između Beograda i Zagreba
Foto: Dragana Udovičić

nema razumevanja

VUČIĆ DEFINITIVNO NE IDE U ZAGREB: Odložen susret sa Kolindom zbog loše atmosfere između Beograda i Zagreba

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće Zagreb kada razgovore između njega i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović omoguće mirnije okolnosti i drugačija politička atmosfera, saznaje Tanjug u krugovima bliskim predsedniku Vučiću.

foto: AP

Time su praktično potvrđene informacije srpskih i hrvatskih medija o odlaganju posete, za koju se spekulisalo da će biti realizovana u novemrbu, a najkasnije do kraja godine.

"Predsednik Vučić smatra, a čini mu se da je i predsednica Grabar Kitarović saglasna s tim, da je bolje da do posete dođe onda kada bude moglo da se razgovara mirno i u drugačijoj atmosferi", rečeno je Tanjugu u izvorima bliskim srpskom predsedniku.

Datum posete, inače, nije bio ni utvrđen, niti potvrđen.

Poslednjih dana iz Hrvatske su stigli signali da zvanični Zagreb nije dobro primio izjave srpskih zvaničnika, koje su protumačene kao relativizacija "srpske agresije na Hrvatsku iz devedesetih".

foto: Profimedia

U Zagrebu se prenebregava činjenica da su te izjave usledile kao reakcija na hrvatski Zakona o braniteljima, u kojem se Srbija, srpski narod i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj u zakon uvode kao agresori.

Plenković o poseti Vučića:Uvek su takve posete osetljive

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je danas odlaganje dolaska srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Zagreb, ocenivši da su takve posete "uvek osetljive" i da "treba da dođu u pravom trenutku".

"Predsednik Vučić je trebao da dođe ovde na poziv predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Uvek su takve posete osetljive. One treba da dođu u pravom trenutku", rekao je Plenković i dodao: "Čini mi se da nakon ovakvih izjava i komentara koje smo čuli od članova Vlade Srbije taj trenutak treba pričekati još neko vreme".

foto: Beta/Lana Silvar Dominic

Vučić je prema ranijim najavama u zvaničnu posetu Zagrebu trebalo da otputuje do kraja godine, a ranije danas je iz kabineta hrvatske predsednice saopšteno da su se predsednici Srbije i Hrvatske aglasili da se poseta srpskog predsednika odloži jer, "najnoviji razvoj događaja i atmosfera ne doprinose izgradnji međusobnog poverenja".

"Glavni cilj posete predsjednika Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rešavanju otvorenih pitanja i doprineti poboljšanju odnosa dveju država, koje ne moraju biti prijateljske, ali moraju surađivati radi svoje budućnosti i stabilnosti jugoistočne Evrope", navodi se, između ostalog, u saopštenju sa Pantovčaka.

foto: EPA

Dačić: Nismo mi krivi za odlaganje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije kriva za odlaganje posete predsednika države Aleksandra Vučića Zagrebu i dodao da ne razume tvrdnje Hrvatske o velikosrpskoj agresiji, kada u toj zemlji više nema 400.000 građana srpske nacionalnosti.

Srbija je spremna za najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, ali za tako nešto potrebna je i druga strana, rekao je Dačić, koji je bio domaćin prijema povodom otvaranja radionice za stručno usavršavanje diplomata.

(Kurir.rs/Tanjug/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: NEVERICA U CZ! U ćeliji Zorana Marjanovića pronađeni žileti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track