Susret na Andrićevom vencu: Vučić razgovarao sa šefom Unmika
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Susret na Andrićevom vencu

Susret na Andrićevom vencu: Vučić razgovarao sa šefom Unmika

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Unmika Zahir Tanin razmotrili su danas aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na KiM uoči sednice Saveta bezbednosti UN sredinom novembra, a Vučić se založio za očuvanje postojeće dinamike održavanja i formata sednica u tom telu svetske organizacije.

Na predstojećoj sednici će biti predstavljen tromesečni izveštaj o radu UNMIK. Vučić je naglasio da je rad UNMIK veoma važan za Srbiju, jer je Misija UN, na osnovu Rezolucije 1244, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Takođe je rekao da je međunarodno prisustvo na KiM značajno za primenu dogovora postignutih u okviru Briselskog dijaloga. Predsednik Vučić je dodao da je u poslednje dve godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo manje incidenata na etničkoj osnovi nego ikada i još jednom ponovio da srpsko rukovodstvo ceni zalaganja Misije UN, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Dvojica sagovornika su razmotrili i načine kako UNMIK, u okviru svog mandata, može da doprinese rešavanju konkretnih pitanja sa ciljem unapređenja svakodnevnog života Srba, Albanaca i drugih na KiM.

Šef UNMIK Tanin je ukazao na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić i Tanin su, takođe, istakli važnost vođenja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiju.

U razgovoru predsednika Vučića i Tanina konstatovano je da je saradnja državnih organa Srbije i Misije UN dobra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track