SKANDALOZNO! OTKRIĆE KURIRA TRESE DRŽAVU! NEKO MORA DA ODGOVARA: Ratni zločinac Naser Orić šeta po Srbiji a niko ga ne hapsi!
Foto: Profimedia

Posle tvrdnji optuženog za ratne zločine

SKANDALOZNO! OTKRIĆE KURIRA TRESE DRŽAVU! NEKO MORA DA ODGOVARA: Ratni zločinac Naser Orić šeta po Srbiji a niko ga ne hapsi!

Politika -

Kako ga policija pušta u zemlju, ko mu daje dozvolu da ulazi s lovačkim oružjem. Situacija u vezi sa Orićevim šetkanjem po Srbiji i navodnim odlaskom u lov je bruka i sramota za državu i njene obaveštajne službe, kaže Marko Nicović

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić, za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog ratnih zločina, tvrdi da redovno dolazi na srpsku teritoriju i lovi divljač po raznim lovištima naše zemlje, skandalozno je otkriće Kurira koje trese region. Bezbednosni stručnjaci ocenjuju da ako se Orićeva tvrdnja ispostavi kao tačna, to je ozbiljan propust srpskih službi i da bi morale da snose odgovornost za ovakve propuste.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović smatra da je ova situacija sa Orićevim šetkanjem po Srbiji „bruka i sramota za državu i njene obaveštajne službe“.

foto: Dado Đilas

- Orić nas vuče za nos. Službe nisu provalile da on dolazi u Srbiju, a morale bi da znaju gde i kada ulazi, kod koga dolazi, ko mu je na vezi, odakle je dobio srpske papire i da mu na kraju postave zamku i naprave feštu. Očigledno naše službe nemaju poziciju u BiH i Republici Srpskoj da dobiju ove podatke i Orić je na drzak način provocirao sve njih. Čemu služi poternica ako je ne prati operativni rad? Služi da bude čist birokratski akt - zaključuje Nicović.

Granična policija

MUP Srbije, u čijoj nadležnosti su granični prelazi, prema mišljenju bivšeg načelnika VBA Momira Stojanovića, najpozvaniji je da progovori o ovom slučaju.

foto: Zorana Jevtić

- To treba da proveri Uprava granične policije MUP Srbije, koja je od Vojske Srbije preuzela kontrolu granice. Ona mora da kaže kako mi kontrolišemo granicu Srbije prema BiH - objašnjava on za naš list. Doskorašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je i sam tvrdio da je Orić slobodno lovio po Srbiji, sada tvrdi da bivši ratni komandant jedinica Armije BiH izmišlja da dolazi u Srbiju. Upitan zašto Orić ne bi ulazio i sada kada je to činio i ranije, Vukčević kaže:

Dimne bombe

- Znate vi kako je on ulazio, ne mogu ja o tome da vam pričam. Dovoljno je što sam dao informaciju da jeste ulazio na teritoriju Srbije da lovi. Ne verujem da sada ulazi u Srbiju. Naravno, ne mogu da budem siguran, ali mislim da je sve izmislio i da pravi dimne bombe. Nemam šta više o tome da pričam - rekao nam je Vukčević.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže za Kurir da ga više ništa ne može šokirati.

foto: Fonet

- Ne bi me čudilo ni da se Orić kandiduje za sledećeg načelnika Srebrenice. Očigledno je da nema pravde ni za šta i da se jedino možemo uzdati u pravdu božju. Nisam uveren da on zaista ide po Srbiji da lovi i sve mi to liči na njegovu propagandu, da pokaže koliko je moćan. Neka se ispita i proveri s kim je on to lovio i gde i istera na čistac - izjavio je Grujičić.

Međutim, država već dva dana ćuti o tome da ratni komandant jedne od jedinica Armije BiH slobodno prelazi srpsku granicu zbog lova i Orićevo jasno priznanje da se, uprkos poternici Srbije, nesmetano šeta po srpskim lovištima.

Podsetimo, Kurir je objavio saznanja da Orić sa lažnim srpskim dokumentima ulazi redovno u Srbiju, a poslednji put je viđen pre nedelju dana, što je i sam priznao juče u intervjuu za naš list. Prema pravilima, ukoliko bi na granicu došao sa validnim dokumentima, odmah bi morao da bude uhapšen.

Ivana Kljajić

Lovačka pravila u Srbiji U LOV SAMO S PRATIOCIMA

Predsednik Lovačkog saveza Srbije i poslanik SNS Dragan Šormaz juče nije bio dostupan da nam objasni s kojim dokumentima je Orić mogao da lovi po Srbiji. U lovačkim pravilnicima Srbije dozvola za lov se smatra najvažnijim dokumentom za lovca, „jer se njom dozvoljava lov na jednu ili više vrsta divljači u određenom periodu i na određenom prostoru“. Propisi nalažu da lovac u pojedinačnom lovu učestvuje s pratiocem, dok u grupni lov idu vođa grupe lovaca i od dva do 20 lovaca. Dozvolu za lov izdaje ovlašćeno lice korisnika lovišta.

REAGOVANJA

Miloš Jovanović, DSS Prvorazredni skandal!

foto: Slobodan Gavranovic

Ako Orić zaista slobodno dolazi u Srbiju, onda je to prvorazredni skandal. Takve stvari, baš kao i ova priča o postojanju paralelne službe bezbednosti koja je jača od državne, dokazuju da mi zapravo i nemamo državu i da nam se svima loše piše.

Boško Obradović, Dveri Dokaz neozbiljnosti

foto: Marina Lopičić

Naser Orić je ratni zločinac i lovac na srpske glave. Ako je tačno da se slobodno šeta Srbijom, to je dokaz neozbiljnosti naše vlasti, koja treba da ga uhapsi.

Sanda Rašković Ivić, NS Ili on laže, ili nas država ponižava

foto: Zorana Jevtić

Kao građanka pitam ministarstva pravde i unutrašnjih poslova kako je moguće da neko koga naši organi drže kao zlikovca i čije su horde masakrirale Srbe u srebreničkom kraju može nesmetano da ulazi u Srbiju. Orić ili laže i provocira, ili naši državni organi ne rade svoj posao i ponižavaju nas kao građane.

Sreto Malinović, DS Ostavke

foto: Dado Đilas

Ti zločinci imaju takav mentalni sklop da ovakvim stvarima žele da provociraju. Ako je neko dozvolio da on ulazi u Srbiju, treba ga na preki sud. Imamo Stefanovića koji je tri u jedan, i koordinator je službi i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i ministar policije, i on bi trebalo da izađe i kaže da će ispitati sve ovo. Ukoliko se utvrdi da je Orić ulazio u Srbiju, ministar da podnese ostavku.

foto: Kurir

Ivana Kljajić - Foto: Profimedia

DR KURIR

foto: Kurir

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK O ZDRAVLJU: Kako da prepoznate glaukom na vreme

I ove nedelje vas čeka najbolji dodatak o zdravlju Dr Kurir, u kom ćete saznati koliko je glaukom oka zapravo teško oboljenje, koje može da izazove slepilo.

Donosimo vam savete, odgovaramo na pitanja da li je bolest nasledna i otkrivamo kako da usporite bolest ako do nje dođe.

Pored toga, otkrivamo da li je suva smokva dobra protiv zatvora, koliko je zdrava navika popodnevnog odmora, a donosimo i recept za idealnu liniju.

I ove nedelje u Kuriru vas čeka najbolji vodič za zdravlje!

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ko će odgovarati što Naser Orić nesmetano lovi po Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja