ŠUTANOVAC: Građani su besni na stanje u Srbiji i u Beogradu, opozicija mora da se okupi
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

lider ds o predstojećim izborima

ŠUTANOVAC: Građani su besni na stanje u Srbiji i u Beogradu, opozicija mora da se okupi

Politika -

BEOGRAD - Jedino stranke mogu da organizuju opoziciju i promene vlast, izjavio je lider DS Dragan Šutanovac i poručio da njegova stranka nema nameru da učestvuje u bilo kakvom obračunu unutar opozicije.

Kaže da je neophodno da se proevropska opozicija okupi oko onih koji imaju i infrastrukturu i ljude, dovoljno pameti i iskustva, kako bi mogla da uspe na sledećim izborima u Beogradu.

"Svaki raskol u bilo kom delu opozicije pogađa i DS, jer će jedan broj birača otići u apstinenciju i to je jako loše", rekao je Šutanovac.

DS se, kaže Šutanovac, ni na koji način ne raduje zbog krize u pokretu Saše Jankovića, mada, ističe, mnogi misle da ona ide u korist demokrata, a on smatra da najviše ide u korist upravo SNS, odnosno lidera stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Navodi da je odluka PSG da prekine saradnju sa DS loša, ali da DS ne može da utiče da se ona promeni.

Upitan o mogućoj kandidaturi bivšeg stranačkog kolege Dragan Đilasa za gradonačelnika Beograda i mogućnosti da na izborima bude u koaliciji sa Sašom Jankovićem i Vukom Jeremićem, Šutanovac kaže da nema nikakvo konačno saznanje o Đilasovoj odluci, te da se u ovom trenutku bavi isključivo programom i planom DS.

foto: Dado Đilas

"Niko nas trenutno iz opozicije ne zanima. Ukoliko ne budemo mogli da udružimo naše glasove pre izbora, što je naša želja, udružićemo ih nakon izbora, a onda ćemo videti zaista šta su realne osnove i na koji način grad može da se vodi", navodi on.

"Stanje u Beogradu je tako katastrofalno da moramo da napravimo dobar rezultat da bi se Beograd ponovo digao i bio grad budućnosti", kaže predsednik DS i dodaje da mu niko od pomenutih nije protivnik, već isključivo sistem, nakaradni, kako ocenjuje, koji je kreirao Aleksandar Vučić.

"Mi smo se okrenuli pre svega DS i građanima. Radimo na izuzetnom programu za revitalizaciju Beograda, za sređivanje kako komunalnog sistema, tako i socijalnih problema Beograđana", navodi Šutanovac.

DS se, kaže, svakako nalazi na ispitu, ali ne misli da će stranka nestati posle

izbora u Beogradu.

"Mislim da će biti upravo suprotno, a to će se dokumentovati već 24. decembra nakon izbora u četiri opštine u Srbiji, gde ćemo imati priliku da vidimo da li su istraživanja koja se plasiraju u javnosti zarad kreiranja javnog mnjenja istinita ili su istiniti glasovi koje ćemo dobiti u tim opštinama", navodi Šutanovac.

U susret Glavnom odboru stranke, u subotu, u Šapcu, podseća da su Predsedništvo i Gradski odbor doneli odluku da DS na izborima u Beogradu nastupa sa svojm kandidatom za gradonačelnika i sa svojom listom, ali ne otkriva sa kim razgovara o mogućoj koaliciji na predstojećiom beogradskim izborima.

"Do momenta dok se ne dogovorimo, nećemo objavljivati sa kim razgovaramo. Razgovaramo sa gotovo svima iz opozicije koji dele naš vrednosni sistem, a odluku o kandidaturi doneće Predsedništvo stranke i biće objavljena na vreme", rekao je Šutanovac.

foto: Dragana Udovičić

Ako, kaže, DS uspe da dopre do svakog birača učiniće sve da dobije podršku svih onih koji vole Beograd i žele u njemu da žive na pristojan način, a ne "kao sada", "u haosu, u prljavom gradu", u kojem, kako tvrdi, ne funkcioniše praktično nijedan komunalni sistem".

"Sve gradove u svetu vode političari, ali za razliku od ovih koji su danas na vlasti neophodno je da političari uvažavaju struku i da ne odlučuju oni šta, kad i gde će se raditi, već da ljudi koji su zaposleni u sekretarijatima i koji imaju dugogodišnje iskustvo rešavaju komunalne probleme", kaže Šutanovac.

Očekuje dogovor opozicije na beogradskim izborima o više tema, navodeći da je kontrola izbora izuzetno važna i da će DS dati doprinos tome.

"Mislim da posle ovoliko godina mi nemamo šta loše da govorimo jedni o drugima, treba da govorimo loše o onom stanju u kojeme se građani nalaze zbog kojeg i oni žele da se vlast u Beogradu promeni. Opozicija ima više opcija, ali nadam se da u tim opcijama nećemo biti protivnici jedni drugima, već da ćemo konačno ako ne pre, onda posle izbora zajedno da gradimo Beograd budućnosti", rekao je Šutanovac.

Na pitanje ko će po njemu biti pobednik beogradskih izbora, Šutanovac kaže: "Ko (iz opozicije) će imati veći broj mandata ili manji, potpuno je nebitno. Bitno je da napravimo sinergiju glasova i da uspemo da napravimo jednu proevropsku gradsku upravu koja će grad voditi na način koji se vode gradovi u razvijenom svetu", rekao je Šutanovac.

Na pitanje da li ga pogađa odnos javnosti prema opoziciji koji je u poslednje vreme, sudeći po komentarima, pogotovo na društvenim mrežama, gotovo obeshrabrujući, Šutanovac kaže da razgovara sa mnogim građanima i da nije osetio takav odnos javnosti, na način na koji to neki istraživači prikazuju jer su, dodaje, građani pre svega "besni na vlast" i imaju želju da se Beograd promeni.

"Činjenica jeste da opozicija danas nije ukrupnjena, činjenica jeste da smo, kada partikularno delujemo, slabiji nego zajedno, ali ne mislim da građani imaju nervozu u odnosu na opoziciju. Možda su ljuti što se ne okupljamo na način na koji bi oni želeli, ali mislim da su oni pre svega besni na stanje u državi, društvu i Beogradu, a to sve kreiraju Vučić i SNS", rekao je Šutanovac.

(Kurir.rs / Agencije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Saša Janković: “Hteo sam da budem premijer”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track