MUKE SRPSKIH DIPLOMATA: Milan Bačević još čeka da ga prime Kinezi
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Kakav je tretman naših ambasadora po svetu

MUKE SRPSKIH DIPLOMATA: Milan Bačević još čeka da ga prime Kinezi

Politika -

Srpski ambasadori u čak 11 evropskih zemalja čekaju prijem kod ministra spoljnih poslova države koja im je domaćin

Da tradicionalna prijateljstva u diplomatiji očigledno ne važe na terenu, pokazuje podatak da su naši ambasadori na ovoj listi čekanja u Crnoj Gori, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Španiji... ali i u prijateljskoj Kini, gde je ambasador Milan Bačević, prijatelj bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, pa i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Kurir objašnjava da ovu nesrazmeru u diplomatskim kontaktima nije izazvao nikakav konkretan problem, već različita praksa.

- Veliki broj zemalja uopšte ne praktikuje da ministri primaju ambasadore, već to rade zamenici i pomoćnici. Iz želje da budemo korektni, mi primamo ambasadore. Sve to što sam pričao rekao sam da bih pokazao ukrajinskom ambasadoru da njihov šef diplomatije Pavlo Klimkin nije nikad primio našeg ambasadora - pojašnjava Dačić za naš list.

foto: Zorana Jevtić

On je ranije najavio da Srbija razmatra da promeni svoj izrazito gostoljubiv protokol prema stranim ambasadorima i uvede reciprocitet, što bi zapravo značilo da će sastanak s našim ministrom spoljnih poslova i drugim visokim zvaničnicima moći da zakažu samo one diplomate čije zemlje su spremne da pruže isti tretman našim diplomatskim predstavnicima.

I. K. - Foto: Aleksandar Jovanović Cile; Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track