VUČIĆ UOČI POSETE ZAGREBU: Dosta je vređanja s Hrvatima. Idem da rešimo probleme!
Foto: Dragana Udovičić

Predsednik Srbije 12. februara u Hrvatskoj

VUČIĆ UOČI POSETE ZAGREBU: Dosta je vređanja s Hrvatima. Idem da rešimo probleme!

Politika -

Svakako da razgovori neće biti laki ni prijatni, ali sam uveren da će biti veoma korisni i za Srbiju i za Hrvatsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv hrvatske koleginice Kolinde Grabar Kitarović i najavio da će u poseti Zagrebu boraviti 12. i 13. februara.

Iako priznaje da ne očekuje lake i prijatne razgovore, Vučić je napomenuo da su odnosi između dve države opterećeni mnogim otvorenim pitanjima i da u Hrvatsku ide sa željom „da uradimo nešto dobro za našu decu i za budućnost“.

Bez teških reči

- Kakav će rezultat biti... Nadam se da ćemo malo stvari pomeriti unapred, ali lošije da bude od trenutnog stanja mislim da ne možemo ni da očekujemo, niti bi trebalo toga da se plašimo. Smatram da je za našu zemlju važno što smo dobili poziv Kolinde Grabar Kitarović. Razgovaraću sa svim hrvatskim zvaničnicima i predstavnicima srpskog naroda. Gledaću da posetim obične ljude, Srbe koji žive u Hrvatskoj - izjavio je juče Vučić nakon sastanka s predsednikom EP Antonijom Tajanijem.

Vlada Hrvatske

ŽELIMO DA REŠAVAMO PROBLEME, ALI...

Hrvatska vlada želi da rešava otvorena pitanja u odnosima sa Srbijom, o čemu svedoči i sednica Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu manjina između Hrvatske i Srbije, prva u tri godine, saopštilo je ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

U saopštenju se, međutim, napominje da poboljšanju odnosa „ne doprinose postupci srpske strane, poput propagandne i manipulativne izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama“.

- Vlada Hrvatske je reagovala vrlo čvrsto na takve postupke srpske strane, kao i na retoriku visokih zvaničnika Srbije. U toj perspektivi gledamo i procenu pravog trenutka za susrete visokih zvaničnika - navodi se u saopštenju.

On smatra da ovo nije trenutak u kom bi Srbi i Hrvati trebalo da se „nadgornjavaju“ u težini reči koje će jedni protiv drugih da izgovore.

- Nije vreme da govorimo teške reči i vređamo se. Vreme je da rešavamo probleme i gledamo u budućnost, da pomognemo Srbima u Hrvatskoj, te da vidimo šta treba da uradimo u vezi sa hrvatskom manjinom u Srbiji, ali i da rešavamo probleme nestalih, probleme proteranih. Važno je da razgovaramo i rešavamo probleme koji postoje između dve države, i to ne samo kad je reč o prošlosti i različitom viđenju te prošlosti već da razgovaramo o tome šta možemo da uradimo. Mislim da možemo mnogo zajedničkih projekata u budućnosti da imamo i da mi pomognemo Srbima u Hrvatskoj, a siguran sam da će to pozdraviti i hrvatska manjina u Srbiji. Mi se ne stidimo, već se ponosimo onim što učinimo za pripadnike hrvatske manjine - poručio je predsednik Srbije.

On je najavio da će zatražiti pomoć hrvatskih vlasti za oživljavanje srpskih sela u toj zemlji, omogućavanje elementarnih uslova u nekim delovima gde žive Srbi, da mogu da, kako je rekao, žive i prežive, kao i rešavanje problema nestalih i imovine.

Korisno za obe zemlje

- Mnogo je drugih pitanja, da razgovaramo otvoreno. Svakako da razgovori neće biti laki ni prijatni, ali sam uveren da će biti veoma korisni i za Srbiju i za Hrvatsku - naglasio je Vučić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje za Kurir da je krajnje vreme da se počne sa rešavanjem nagomilanih problema.

- Ne izgleda mi da se Kolinda naprasno setila da bi trebalo konačno početi rešavati otvorena pitanja sa Srbijom. Liči mi pre da je pozivu iz Zagreba prethodio pritisak iz Brisela ili Vašingtona - objašnjava Popov.

SAD pozdravile odmrzavanje

ODNOSI SRBIJE I HRVATSKE KLJUČ STABILNOSTI

Ambasada SAD u Hrvatskoj ocenila je kao pozitivan korak poziv predsednice Kitarović.

- Drago nam je da vidimo ovaj pozitivan korak. SAD snažno podržavaju poboljšane odnose između Hrvatske i Srbije. Ovaj odnos je ključ stabilnosti i napretka čitavog regiona - objavila je američka ambasada u Zagrebu na zvaničnom Tviter nalogu.

POVOD ZA VARNICE

- izložba o Jasenovcu u UN

- paljenje srpskog nedeljnika Novosti u Zagrebu

- otkrivanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu

- brojni incidenti tokom obeležavanja 75-godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu

- uvredljive izjave i postupci prilikom obeležavanja 20-godišnjice vojne akcije „Oluja“ u Hrvatskoj

- odluka vrhovnog suda Hrvatske da poništi prvostepenu presudu za ratni zločin Branimiru Glavašu

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BLIŽA SARADNJA, ALI SVAKO POD SVOJ KIŠOBRAN! Pogledajte kako je slovenački premijer dočekao Anu Brnabić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track