TRIVAN: Naredne godine očekujemo veći budžet za životnu sredinu
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

više subvencija

TRIVAN: Naredne godine očekujemo veći budžet za životnu sredinu

Politika -

BEOGRAD - Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da nije zadovoljan ovogodišnjim budžetom za njegov resor od 0,5 odsto od ukupnog državnog i da će zato već sada raditi na tome da 2019. godini bude više subvencija za životnu sredinu.

"Značaj zaštite životne sredine ne može više da se posmatra samo deklarativo, potreban je novac. Zaštita životne sredine nije trošak, već investicija u dobar život građana, ali i u privredu i zapošljavanje. U zelenoj ekonomiji se krije mogućnost zapošljavanja hiljada ljudi i ulaganje vredno milijarde evra", kazao je on na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji o upravljanju otpadom.

Trivan smatra i da je dostižan cilj da se u Srbiji do 2030. godine 65 odsto ukupnog otpada prerađuje i da će se to postići unapređenjem zakonodavstva i zajedničkim radom ministarstva, privrede i građana.

Najavio je i represivne mere za sve one koji odlažu otpad na nedozvoljenim mestima i tako prave divlje deponije.

Trivan je naveo i da će se lokalnim samoupravama pomoći, pre svega u logistici, kako bi sprovodile svoju zakonsku obavezu da zbrinjavaju divlje deponije na svojoj teritoriji.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat istakao je da njegova zemlja podržava Srbiju na putu ka EU, a kao najteži deo u pristupanju, označio je oblast zaštite životne sredine, za čije će prilagođavanje evropskim standardima biti potrebno, kako je istakao najviše energije i novca.

On je potvrdio ranije procene da će za taj proces Srbiji u narednim godinama biti potrebno oko 15 milijardi evra. Prema njegovim rečima privatni sektor je ključan element za rešenje tog problema.

Skot je istakao i da američke firme, koje posluju u Srbiji, već ulažu mnogo u zaštitu sredine.

"Te firme su na putu da u procesu proizvodnje nemaju otpad", rekao je američki ambasador.

On je kazao da kompanije iz SAD imaju iskustva i moderne tehnologije koje su spremne da podele sa Srbijom, pre svega u oblasti prerade otpadnih voda, zbrinjavanju čvrstog otpada i sprečavanju zagađenja vazduha.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet, Zoran Mrđa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track