POČELA SKUPŠTINA SRBIJE: Na početku poslanička pitanja o BG izborima, ubistvu Ivanovića, poplavama...
Foto: Marina Lopičić

Prva sednica prolećnog zasedanja parlamenta

POČELA SKUPŠTINA SRBIJE: Na početku poslanička pitanja o BG izborima, ubistvu Ivanovića, poplavama...

Politika -

BEOGRAD - Prva sednica prolećnog zasedanja parlamenta počela je poslaničkim pitanjima, tema su bili lokalni izbori u Beogradu - nepravilnosti na biračkim mestima i finansiranje kampanje Dragana Đilasa, a poslanici su tražili odgovore i o ubistvu Olivera Ivanovića, kao i o prevenciji od poplava.

1 / 16 Foto: Marina Lopičić

Tako je Dijana Vukomanović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija zatražila informacije o, kako je rekla, neregularnostima na izborima u Beogradu 4. marta. Ona je kazala da informacije traži zbog fizičkih i verbalnih napada na pojednicim biračkim mestima i zbog "paralelnih spiskova koji otvaraju sumnju na neovlašćen uvid u izvod iz biračkog spiska", a zatražila je i informacije o upisanim i obrisanim građanima iz biračkog spiska u poslednjih nekoliko meseci.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić uputio je pitanje ministru unutrašnjih poslova i predsednici vlade o tome ko je ubio lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Kako je rekao, od ubistva je prošlo 50 dana, a nema odgovora na to pitanje. Đurišić je postavio i pitanje ministru policije zna li na koga je Ivanović ukazao kao na pretnju.

foto: Marina Lopičić

"Ako već ne možemo da vodimo istragu ko su bili neposredni izvršioci ubistva, dužni smo odgovor koga je Oliver označio kao pretnju za njegovu bezbednost i šta je Srbija preduzela. Da li je, a znamo da nije i zašto nije ništa preduzeto da se pojačaju mere bezbednosti i da se spreči zločin koji se desio pre 50 dana",

rekao je Đurišić.

Premijerku i ministra finansija Đurišić je pitao zašto Srbija godinu i po dana

nije preduzela ništa da usvoji preporuke Uprave za sprečavanje pranja novca iz jula 2016. godine. Posledica je, kazao je, da je "Srbija, kao jedina zemlja sa evropskog kontinenta, u društvu Irana, Sirije, Jemena, Etiopije označena kao rizična, jer ne ispunjava standarde za sprečavanje pranja novca".

foto: Marina Lopičić

Dokle se stiglo sa istragom ubistva Olivera Ivanovića zanimalo je i poslanicu Dosta je bilo Ljupku Mihajlovsku.

Poslanik DS Radoslav Milojičić upitao je komandanta Štaba za vanredne situacije Nebojšu Stefanovića šta je urađeno za prethodne četiri godine na prevenciji od poplava. Kako je rekao, s obizorm da je u tri okruga proglašena vanredna situacija zbog poplava, a podsetivši na poplave iz 2014. godine, on je upitao šta je "Srbija, koja ima istu vladu, za četiri godine uradila kako bi obezbedila građane i lokalne samouprave da nam se poplave nikad ne dese".

Milojičić je pitao i zašto nije bilo zasednja parlamenta u prethodnom periodu, pre beogradskih izbora.

Šef poslanika SRS Aleksandar Šešelj upitao je šta sprečava Vladu Srbije da dodeli diplomatski status pripadnicima Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, podsetivši na to kakva prava i mogućnosti ima NATO osoblje u Srbiji na osnovu Individualnog akcionog plana saradnje (IPAP sporazum) Srbije i NATO.

On je rekao da Ruskom centru treba odati priznanje za svu pomoć Srbiji i upitao: "Da li se Ruska Federacija pominje samo kako bi služila za predizbornu kampanju ili Srbija zaista ima njihovu podršku i njihov je iskreni prijatelj".

Poslanici su nakon postavljanja pitanja počeli da utvrđuju dnevni red današnje sednice.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track