Tači: Bićemo velikodušni prema Srbima sa severa

ISG

Tači: Bićemo velikodušni prema Srbima sa severa

Politika -
Oni su građani Kosova. Mi ćemo nastaviti sa jačanjem vladavine prava i uspostavljanjem novih opština, kako bi se na severu uspostavili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora, i građani imali priliku da slobodno biraju svoje lidere, rekao je Hašim Tači

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će u "skorijoj budućnosti" vlada u Prištini predstaviti, kako je rekao, "veoma velikodušan" plan za uključenje Srba sa severa u kosovske institucije.

Tači je istakao da je uveren da će Srbi sa severa biti integrisani u kosovske institucije.

Na konferenciji za novinare u Beču - povodom sastanka Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo (ISG), koja je donela odluku o okončanju nadzirane nezavisnosti - Tači je rekao da će "interni dijalog kosovskih institucija i Srba na severu biti nastavljen".

"Oni su građani Kosova. Mi ćemo nastaviti sa jačanjem vladavine prava i uspostavljanjem novih opština, kako bi se na severu uspostavili uslovi za održavanje fer i slobodnih izbora, i građani imali priliku da slobodno biraju svoje lidere", dodao je Tači.

On je istakao da će razgovarati i sarađivati sa svakim srpskim liderom koji bude izabran na severu, a koji bude poštovao institucije Kosova.

Prema Tačijevim rečima, kosovska vlada će podržati konkretne projekte u oblasti infrastrukture kojima je cilj poboljšanje života građana, a radiće na pospešivanju slobode kretanja, unapređenju socijalnih i ekonomskih uslova. - Bićemo proaktivni, dinamični i direktni u dijalogu sa Srbima na severu.

Većina Srba na Kosovu je dobro integrisana u kosovske institucije, kako na državmnom, tako i lokalnom nivou. Imamo odličnu saradnju, tako da verujem da će se to dogoditi i sa Srbima na severu - poručio je on.

Tači je ponovio da su kosovska vlada i on lično na usluzi svim građanima Kosova. Kada je reč o odluci ISG, on je ocenio da se radi o istorijskoj odluci za Kosovo, koja pokazuje "koliki put je Kosovo prešlo kao nacija ka slobodi i nezavisnosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track