SKUPŠTINA NASTAVILA RASPRAVU POSLANIČKIM PITANJIMA: Parlamentarci od starta žestoko o padu helikoptera, KiM, izborima, Đinđiću, Miloševiću...
Foto: Zorana Jevtić

Burno u Parlamentu

SKUPŠTINA NASTAVILA RASPRAVU POSLANIČKIM PITANJIMA: Parlamentarci od starta žestoko o padu helikoptera, KiM, izborima, Đinđiću, Miloševiću...

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Srkupštine Srbije danas su tražili obaveštenja o padu vojnog helikoptera pre tri godine kada je poginulo sedam osoba, a među njima i novorođenče, o bespravnoj izgradnji objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, o lošoj atmosferi u parlamentu i o odnosu Srpske liste prema demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić govorio je o nelegalnim objektima u Srbiji navodeći da je svako peto gradilište takvo, a izlaganju je rekao i da bi se u Skupštini moglo govoriti o tome da li je Srbija "demokratska ili fašistička država".

foto: Fonet/Nenad Orević

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije – Nova Srbija pitao je kako je moguće da nelegalni objekat na Pančićevom vrhu ne samo da nije uklonjen nego još i radi i dodao da ga "čudi" sporost kada je u pitanju sprovodjenje zakona nad "provokativnim objektom na vrhu Srbije".

foto: Stefan Jokić

On je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića pitao da li može da garantuju da Srpska lista neće glasati za demarkaciju granice Kosova sa Crnom Gorom i da li će Kancelarija moći da garantuje da Srpska lista ni pod kojim uslovima neće glasati za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova. Vukadinović se osvrnuo i na situaciju u Skupštini Srbije zahtevajući da se održi kolegijum jer "loša atmosfera" i eventualni izlazak opozicije iz parlamenta nije dobar ni za bezbednost zemlje, niti za, kako je rekao "famozno" privlačenje stranih investitora.

On je kazao da je potrebno naći kompromis da bi institucija mogla da funkcioniše i da bi se sprečilo podnošenje besmislenih amandmana i nazivanje poslanika "bandom, ološem i lopovima".

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić podsetila je se danas navršilo tri godine od pada helikoptera Vojske Srbije i tražila odgovor na pitanje od koga je tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić dobio informaciju, a na osnovu koje je izdao usmenu naredbu da se misija Vojske Srbije organizuje.

foto: Printscreen

Ona je pitala i ko je menjao plan leta na povratku letilice u Beograd.

O padu helikoptera interesovala se i poslanica Dosta je bilo Tatjana Macura koja je pitala zašto je po lošim vremenskim uslovima ipak odlučeno da helikopter treba da sleti na beogradski aerodrom Nikola Tesla. Ona je povodom prijaveljene epidemije malih boginja i više smrtnih slučajeva pitala da li Srbija ima dovoljan broj vakcina ne samo MMR nego i drugih i da li ima dovoljno reagenasa koji su potrebni za testiranje građana kako bi utvrdili da li su nekada primili vakcinu MMR.

foto: Nebojša Mandić

Macura je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića pitala koliko je tačno građana migriralo ka Beogradu neposredno pred beogradske izbore, ističući da su mnogi dovoženi autobusima kako bi glasali u glavnom gradu.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je tražio da mu se dostavi detaljan izveštaj sa sastanka Saveta za populaciom politiku i da čuje koje su njihove mere za rešavanje najvažnijeg državnog pitanja - bele kuge i demografskog nestajanje države.

foto: Dragana Udovičić

Samostalni poslanik Jovan Jovanović je kritikova ideju o postavljanu spomenika bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, zbog čega je reagovao poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović navodeći da je Milošević postupao državnički i čuvao državne interese te zatražio od predsedavajućeg da kažnjava "one koji govore van okvira demokratskog dijaloga jer je najopasnije je u ovom domu iskrivljavati istoriju".

foto: Zorana Jevtić

O podizanju spomenika ubijenom premijeru Zorana Đinđiću govorio je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj koji je od premijerke Ane Brnabić tražio da povuče odluku Vlade o izdvajanju novca za podizanje tog spomenika.

foto: Marina Lopičić

Šešelj je kazao da bi samu ideju trebalo preispitati pošto "Zoran Đinđić ni po kom osnovu ne zaslužuje podizanje spomenika".

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga interesovala se za probleme svojih sugradjana iz Ruskog Krstura u čijoj blizini je tokom vikedna bačeno više uginulih svinja.

foto: Beta 14.9.2017

Ona je tražila je od Ministarstva za zaštitu životne sredine informaciju o tome ko je nadležan i kome gradjani treba da se obrate da bi te životinje bile odnete zbog potencijalnog širenja zaraze i istakla da na pozive gradjana i njene pozive u svojstvu poslanice, niko nije reagovao.

Poslanici su pošto su iskoristili pravo da postave pitanja i traže obaveštenja što im je omogućeno na početku rada svakog utorka i četvrtka, nastavili raspravu o amandmanina na Predlog zakona o strancima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track