ŠARČEVIĆ U SKUPŠTINI: Ministar predstavio predloge tri zakona iz oblasti prosvete
Foto: Youtube PrintScreen

Sednica parlamenta

ŠARČEVIĆ U SKUPŠTINI: Ministar predstavio predloge tri zakona iz oblasti prosvete

Politika -

BEOGRAD - Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević predstavio je danas u Skupštini Srbije Predlog zakona o udžbenicima koji predviđa uvođenje digitalnih udžbenika, Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji.

Šarčević je naveo da je prema Predlogu zakona, udžbenik osnovno didaktički oblikovano nastavno sredstvo, u bilo kojem obliku ili mediju, koje se koristi u obrazovno-vaspitnom radu u školi za sticanje znanja, veština, formiranje stavova, podsticanje kritičkog razmišljanja, unapređenja funkcionalnog znanja i razvoj intelektualnih i emocionalnih karakteristika učenika i polaznika.

foto: Youtube PrintScreen

Sadržaji udžbenika će, dodao je, biti utvrđeni planom i programom nastave i učenja, koji će biti odobreni u skladu sa tim zakonom, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Ovakvo definisanje udžbenika omogućava digitalizaciju nastavnih sadržaja, odnosno kreiranje i izdavanje digitalnih udžbenika", kazao je ministar i dodao da je u toku donošenje standarda za digitalne udžbenike i da su donete i izmene Plana udžbenika.

foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, ova rešenja značila bi jeftinije, pravednije, dostupnije i funkcionalnije obrazovanje za sve učenike što bi dovelo do unapređivanja učeničkih kompetencija.

Šarčević je objasnio da su Predlogom zakona pojednostavljena rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge što bi ukinulo "sivo tržište", razne posrednike i samim tim uticalo na formiranje povoljnije cene.

"Ukida se postojeći procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta, ali i uskratio pravo da se nastavnik opredeli za udžbenik nekih izdavača, koji nije prešao potreban procenat od pet odsto. Ostala je obaveznost korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima na predlog škole, uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dođe do promene izabranih udžbenika", naveo je ministar.

On je objasnio i da je pri Zavodu za udžbenike predviđeno formiranje Centra

za niskotiražne udžbenike (na jezicima nac.manjina, prilagođeni deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole i sl.) koji bi imao obavezu da iz fonda koji izdavači uplaćuju dva odsto i dodatnim sredstvima Vlade Republike Srbije obezbedi dostupnost tih udžbenika na tržištu.

Šarčević je naveo i da se Predlogom zakona ukidaju liste ocenjivača udžbenika i da je precizirano ko može biti pregledač kako bi se izbegao sukob interesa i sam proces bio što transparentniji.

Govoreći o predlogu Zakona o prosvetnoj inspekciji Šarčević je kazao da taj akt na poseban način, objedinjuje u jedan zakon sve odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor, po nivoima obrazovanja, iz posebnih zakona u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

On je naveo da je ovaj zakonski predlog propisao poslove prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanje poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, odnosno pokrajini i donošenje rešenja ministra kojim se utvrđuje broj prosvetnih inspektora u opštinama i gradovima.

Predlog zakona je propisao i uslove za zapošljavanje prosvetnih inspektora koji rade poslove inspekcijskog nadzora u prosveti.

Ministar prosvete je rekao i da će posle gotovo čitave decenije, biti donet i Zakon kojim se institucionalno uređuje sistem kvalifikacija koje se stiču kroz formalno i neformalno obrazovanje, odnosno učenjem i obučavanjem.

Kako je naveo Šarčević, Predlogom zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS) se omogućava lakša mobilnost radne snage i primena koncepta celoživotnog učenja i definiše institucionalni okvir za učešće privrede i sveta obrazovanja u kreiranju kvalifikacija.

"Republika Srbija dobija Nacionalni okvir kvalifikacija, koji je u potpunosti usklađen sa Evropskim okvirom kvalifikacija", naveo je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta Marko Đurić kaže o kosovskoj policiji dan posle hapšenja i maltretiranja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track