VUČIĆ SA AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Ključna je normalizacija odnosa Beograda i Prištine
Foto: Tanjug

Poruke

VUČIĆ SA AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Ključna je normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Politika -

Vučić i Palmer smatraju da su odnosi s Kosovom od važnosti ne samo za proces pridruživanja EU već i za regionalnu stabilnost i prosperitet naroda u regionu

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sastao se juče s Metjuom Palmerom, vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, i i pored neslaganja u stavovima o KIM, njih dvojica su se saglasili da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti.

Vučić i Palmer smatraju da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu.

Saglasni

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, njih dvojica su se saglasili i da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kad je reč o nastojanjima da postane punopravna članica EU. Palmer je naveo da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruživanje EU. Oni su naglasili i važnost dobrosusedskih odnosa u regionu.

- Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim. Vučić i Palmer su se saglasili da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja - navodi se u saopštenju sa Andrićevog venca.

Posvećenost SAD

Kako se dodaje, tema razgovora bila je i važnost dugotrajnog prijateljstva Srbije i SAD i posvećenost dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose.

Politički analitičari u razgovoru za Kurir pohvaljuju napore državnog vrha u vezi s rešavanjem problema Kosova, iako nam je manevarski prostor jako mali.

foto: Media Centar

Branko Radun kaže da je na delu velika diplomatska aktivnost, da se dosta radi na popravljanju imidža zemlje, te da smo na prvoj liniji da se normalizuju odnosi u regionu. To, doduše, dodaje, ne menja mnogo stavove velikih sila, posebno SAD, ali dobro je da se čuje i glas Srbije.

- Nemamo resurse ni saveznike za neke radikalne poteze. Vučić je uložio velike napore, ostvaruje kontakte s predstavnicima velikih sila i to jeste napredak, učinilo nas je vidljivim - kaže Radun.

foto: Printscreen

Milan Nikolić

NE PITA SE SAMO SAD, VEĆ I RUSIJA I KINA

Analitičar Milan Nikolić podseća da rešavanje kosovskog problema ne zavisi samo od srpskih političara i političara na Kosovu već i od predstavnika SAD, EU, pa i Rusije i Kine.

- Mislim da se naša vlada relativno dobro drži u svemu tome. Manevarski prostor je vrlo mali. Mi moramo da rešim naš odnos s Kosovom da bismo mogli da uđemo u EU. Oni od nas neće tražiti direktno priznanje Kosova, već neku vrstu sporazuma koji će biti dovoljno obavezujući za obe strane - kaže Nikolić.

Kurir / K. B.

Foto: Media centar, Tanjug, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track