Najnovije vesti

SVE OČI UPRTE U EVROPSKU KOMISIJU: Danas izveštaj o napretku evrointegracija Srbije
Foto: Reuters

Preporučeno produbljenje dijaloga sa Prištinom

SVE OČI UPRTE U EVROPSKU KOMISIJU: Danas izveštaj o napretku evrointegracija Srbije

Politika

Evropska komisija objaviće danas godišnji izveštaj o napretku u evrointegracijama za zemlje Zapadnog Balkana u kojem će Srbiji biti preporučeno da produbi angažovanje u dijalogu s Prištinom, unapredi odnose u regionu i pokaže konkretne rezultate naročito u oblasti slobode izražavanja, jačanju nezavisnog pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

foto: Zorana Jevtić

Albanija i Makedonija, kako se očekuje, dobiće preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, Srbija i Crna Gora mogu da očekuju podsticaj za nastavak evropskog puta, ali uz naglasak na obavezu ispunjenja svih uslova, dok BiH i Kosovo mogu da očekuju kritike zbog sporosti reformskog procesa.

Kada je reč o Srbiji, tempo pristupnih pregovora Brisela i Beograda nastaviće da zavisi od napretka u reformskom procesu i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom, navodi se u nacrtu dokumenta. Podseća se da EU ne želi da uvozi bilateralne sporove koji zahtevaju hitno rešenje i podvlači neophodost hitnog napretka u procesu dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo okončati pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

foto: Beta/European Council/Tashana Batista

Kada je reč o vladavini prava, u izveštaju se konstatuje da je ostvaren napredak, ali se od Srbije traži da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u smislu "stvaranja i omogućavanja klime" za slobodu izražavanja, u jačanju i efikasnosti nezavisnog sudskog sistema, kao i postizanju održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Reuters)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...