TURSKI AMBASADOR BILGIČ: Naši odnosi iz dana u dan napreduju, motor je u ekonomiji
Foto: Nebojša Mandić

Uoči posete predsednika Srbije Ankari

TURSKI AMBASADOR BILGIČ: Naši odnosi iz dana u dan napreduju, motor je u ekonomiji

Politika -

BEOGRAD - Odnosi Srbije i Turske napreduju na svim nivoima, a glavni motor tog napredovanja je ekonomska saradnja, kaže ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič koji očekuje da će predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ankari još više unaprediti odnose dve države.

Ambasador je ocenio da odnosi između Srbije i Turske napreduju iz dana u dan i da bi se čak moglo reći da su na najvišem nivou u istoriji.

Navodi da će tokom posete predsednika Vučića Ankari biti održan i prvi sastanak Visokog saveta za saradnju, a da će jedna od tema koja će se razmatrati tokom posete Vučića Turskoj biti i gradnja autoputa Beograd-Sarajevo.

foto: Nebojša Mandić

Ambasador ističe da su predsednik Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokazali veliku volju da odnose dve države dovedu do savršenog nivoa.

Upitan o sumnjičavosti Zapada, posebno EU koja sa dosta podozrenja gleda na "širenje turskog uticaja" na Balkanu, Bilgič kaže da niko ne treba da sumnja, niti da traži zadnje namere u napredovanju političkih i ekonomskih odnosa između dve suverene zemlje kakve su Srbija i Turska.

"Iz istorijskih razloga Turska ima jako duboke odnose sa zemljama u regionu. Činjenica je da ti istorijski i kulturni odnosi omogućavaju bolje međusobno razumevanje i zato nikoga ne treba da čudi što su odnosi između Turske i Srbije dostigli sadašnji novu u jako kratkom periodu", rekao je turski ambasador.

Naglasio je da Turska podržava Srbiju i u procesu proširenja EU, kao i u pogledu članstva u evroatlantskim institucijama. "Zato, smatram da bi trebalo da svi budu srećni što su odnosi između Turske i Srbije ovako dobri", kaže ambasador.

Naveo je da je tokom 2017. bilo nekoliko susreta na visokom nivou, da su se predsednik Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastali u okviru međunarodnih skupova tri puta, te da je Erdogan u oktobru bio u istorijskoj poseti Srbiji.

"Valja reći da je ta poseta u velikoj meri promenila shvatanja o Srbiji u Turskoj i shvatanja o Turskoj u Srbiji", naglašava ambasador.

Cilj Turske je, kaže, da unapredi saradnju sa Srbijom na svim poljima, uključujući ne samo političke odnose nego i saradnju na polju kulture i turizma.

Saradnja u oblasti turizam je, navodi, jedan od prioriteta Turske i podseća da svake godine veliki broj turista iz Srbije posećuje Tursku, a da su istovremeno turisti iz Turske najbrojniji strani turisti u Srbiji i predanjače po broju turističkih poseta.

(Kurir.rs/Tanjug/Danas/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track