PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI TURSKOJ: Vučić sutra kod Erdogana
Foto: Predsedništvo

poseta je dogovorena krajem marta

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI TURSKOJ: Vučić sutra kod Erdogana

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće sutra u dvodnevnu posetu Turskoj gde će se sastati sa šefom turske države Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ta poseta dogovorena je inače krajem marta kada su Vučić i Erdogan razgovarali telefonom, posle incidentnog hapšenja Marka Đurića na Kosovu i Metohiji.

foto: Predsedništvo

Šef turske države je tada rekao da visoko ceni hladnokrvnu i mudru reakciju Vučića i vlasti u Srbiji, dok je Vučić istakao da će Srbija nastaviti da ulaže u mir i budućnost, ali da neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i države.

Dva lidera su tada takođe konstatovala da su bilateralni odnosi u daljem usponu i da očekuju još bližu saradnju. Konkretnije o tome svakako će biti reči tokom predstojeće posete.

To potvrđuje i današnje saopštenje iz Erdoganovog kabineta u kojem se naglašava da će u okviru posete biti održan i prvi sastanak Visokog saveta za saradnju dve zemlje, da će se sastancima razgovarti i o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će doprineti regionu, kao i koracima koje treba preduzeti da bi se oni ojačali.

foto: Predsedništvo

Razvoj situacije na regionalnom i međunarodnom nivou takođe će biti na dnevnom redu. I ekonomska saradnja će sigurno zauzati važno mesto tokom razgovora koje će predsednik Vučić imati sa Erdoganom i drugim turskim zvaničnicma naredna dva dana jer kako je, tokom posete Beogradu u martu rekao turski vicepremijer Fikri Išik, Srbija je za Tursku ključna država na Balkanu i Srbiju doživljavaju kao susednu zemlju iako nemaju zajedničku granicu.

Prema njegovim rečima, razvoj Srbije znači razvoj celog Balkana. Turske kompanije žele da učestvuju u velikim infrastrukturnin projektima u Srbiji i kao jedan od glavnih zajednickih projekta za realizaciju u narednom periodu izdvaja se izgradnja "kružnog" autoputa izmedu Beograda i Sarajeva.

Vučić je u Turskoj boravio krajem januara kada je učestvovao na trilateralnom sastanku sa Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tada je Vučić rekao da je dogovoreno da, šta god da se dešava, mir i stabilnost u regionu moraju da budu sačuvani.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kada je reč o bilateralnim susretima, obe strane su kao veoma značajanu ocenile posetu predsednika Erdogana Beogradu oktrobra prošle godine.

"Srbija oseća Tursku kao prijatelja, tako smo se ponašali, tako ćemo se ponašati. Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. Srbija je bila jedna od prvih zemalja koja je stala u odbranu institucija u Turskoj kada je pokušan puč, u odbranu legalnih i legitimno izabranih organa", poručio je tada Vučić.

Predsednik Srbije će sutra, najpre, boraviti u Istanbulu, gde će ga dočekati turski kolega Erdogan, sa kojim će prisustvovati Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Na forumu će se, pored dvojice predsednika, prisutnima obratiti predsednik odbora za spoljne i ekonomske odnose Turske Omer Džihad Vardan, ministar privrede Nihad Zajbečki i potpredsednik srpske Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

foto: Predsedništvo

U ponedeljak predsednik Vučić će boraviti u Ankari gde će najpre položiti venac ispred mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne turske države.

Sledi sastanak sa predsednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom.

Predviđeno je i polaganje cveća stradalima tokom neuspelog puča 2016.godine u pratnji predsednika turskog parlamenta.

Predsednik Srbije će se zatim sastati sa Erdoganom u Predsedničkoj palati.

Oni će prvo imati susret tet-a-tet, a ministri bilateralne susrete, da bi posle toga usledio plenarni sastanak delegacija i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Predsednici Vučić i Erdogan će se posle sastanka obratiti medijima, a šef turske države će u čast visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja