BRNABIĆ PODRŽALA RAD GREKA: Vrlo je važno da se Koordinaciono telo sastaje redovno kako bi se koordinisao rad svih institucija
Foto: Vlada Srbije

PREMIJERKA SRBIJE

BRNABIĆ PODRŽALA RAD GREKA: Vrlo je važno da se Koordinaciono telo sastaje redovno kako bi se koordinisao rad svih institucija

Politika -

U Vladi Srbije danas je održan prvi sastanak Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka Grupe zemalja protiv korupcije GREKO, čijem radu je punu podršku dala premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je istakla da vlada, zajedno sa svim resornim ministrama daje punu podršku radu ovog tela i da veruje da će ono doprineti što bržem i kvalitetnijem ispunjavanju GREKO preporuka.

Brnabić je istakla da je vrlo važno da se Koordinaciono telo sastaje redovno, kako bi se koordinisao rad svih institucija i time ispunile preporuke u potpunosti.

Ministarka pravde Nela Kuburović ukazala je da je borba protiv korupcije jedan od priporiteta Vlade Srbije, što pokazuje i samo formiranje ovog tela. Ona je naglasila da je netačna tvrdnja da Srbija nije ispunila nijednu od GREKO preporuka, jer je većina njih makar delimično ispunjena.

Ona je navela da je u toku proces izmena Ustava u oblasti pravosuđa, kao i rad na izradi Zakona o lobiranju, čije će usvajanje upravo predstavl?ati ispunjavanje velikog broja antikorupcijskih mera.

Uzimajući u obzir da je više institucija uključeno u sprovođenje GREKO preporuka, ministarka Kuburović je istakla da sve nadležne institucije moraju biti maksimalno posvećene radu na njihovom sprovođenju.

Pored Narodne skuptine i Agencije za borbu protiv Korupcije, Kuburović je navela da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca imaju značajnu ulogu u ispunjenju tih mera.

Kako je saopšteno iz ministarstva pravde, Kuburović je navela da veliki broj antikorupcijskih mera koje su definisane Akcionim planom za Poglavlje 23, ujedno predstavljaju i GREKO preporuke, te da od brzine i kvaliteta njihovog ispunjenja, zavisi i proces evropskih integracija Srbije.

Koordinaciono telo koje se bavi preporukama Grupe zemalja protiv korupcije GREKO čine predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Narodne skupštine, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track