Najnovije vesti

KOMANDANT NATO SNAGA NA KIM SALVATORE KUOČI: Kfor bi mogao i da ode sa Kosova
Foto: Profimedia

zadaci prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu

KOMANDANT NATO SNAGA NA KIM SALVATORE KUOČI: Kfor bi mogao i da ode sa Kosova

Politika

NATO se pridržava principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja u regionu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija i Helsinškim završnim aktom, a zvanično priznanje država isključivo je i suvereno pravo svake članice NATO pojedinačno, rekao je komandant Kfora Salvatore Kuoči.

foto: Fonet/AP

Prema njegovim rečima, "formiranje oružanih snaga Kosova odluka je kosovskih institucija, u skladu s ustavnim procedurama".

U slučaju da se formiraju tzv. oružane snage Kosova, zemlje članice NATO bi pojedinačno odlučivale o tome da li bi snage Kfora ostale na teritoriji Kosova, navodi Kuoči, ističući da, zasad, NATO nema plan da promeni ili smanji misiju, koja nastavlja da obavlja zadatke prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu.

KOMANDANT KFOR-A SALVATORE KUOČI: Odluka o teritorijama nije samo pitanje Beograda i Prištine

"Kfor u okviru svog mandata i zadatka podržava razvoji i unapređenje Kosovskih bezbednosnih snaga. To znači da KBS treba da bude u mogućnosti da reaguje na krizne situaicje i pomogne civilnim vlastima u slučajevima vanrednih situacija. Poslednji primer ove podrške je vežba 'Srebrna sablja''', rekao je istalijanski general, upitan da li Kfor obučava pripadnike KBS.

Odgovarajući na pitanje da li Kfor može da obezbedi sigurnost Srba, s obzirom na to da su sve ređe prisutni na terenu, Kuoči navodi da je Kfor povećao svoje prisustvo uglavnom na područjima naseljenim Srbima.

foto: Aleksandar Jovanović

On je naglasio da se od Kfora ne traži da bude stalno prisutan na terenu, ali je uvek tu kada je neophodno.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...