ŠEF UNMIKA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Politički diskurs na KiM nazadovao posle hapšenja Marka Đurića
Foto: Fonet

reakcija

ŠEF UNMIKA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Politički diskurs na KiM nazadovao posle hapšenja Marka Đurića

Politika -

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je prethodni period na Kosovu obeležilo nazadovanje političkog diskursa koje je usledilo posle hapšenja glavnog pregovarača Beograda u dijalogu s Prištinom Marka Đurića.

Na predstavljanju novog tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o Kosovu, Tanin je ocenio da glavni ciljevi za evropsku perspektivu Kosova ostaju jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naveo je da je posle hapšenja Đurića 26. marta došlo do eskalacije u retorici obe strane i do izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova, čime je učinjen korak nazad u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Tanin je kazao da novi, širi angažman EU na Zapadnom Balkanu predstavlja jedinstvenu priliku da se krene iz zastoja u odnosima Beograda i Prištine i da je potreban novi stepen angažovanja kako bi se videli konkretni pomaci u stavovima vlada u Beogradu i Prištini.

"Novi fokus Brisela na svim nivoima pruža priliku i Beogradu i Prištini da ostave iza sebe trenutnu tešku situaciju i da uvedu dijalog u narednu fazu stvarnog napretka", dodao je. Naveo je da je potrebno da Beograd i Priština nastave dijalog i normalizaciju odnosa i da je potrebno da se izbegnu reintepretacije prošlosti, i da se umesto toga gleda u budućnost.

"Pozivam sve lidere da se bave budućnošću i da krenu napred", naveo je šef Unmika.

On je čestitao Kosovu na ratifikaciji sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom i naveo da je to važan korak na putu ka EU i ka viznoj liberalizaciji.

Pozdravio je i usvajanje nacrta novog krivičnog zakonika Kosova i ponovio potrebu da dođe do jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava na Kosovu.

Tanin se osvrnuo i na plodne razgovore i angažovanje tokom Foruma Ujedinjenih Nacija o izgradnji poverenja koji je održan u Ljubljani 7. i 8. maja.

Tada su se lideri zajednica sa celog Kosova sastali kako bi razgovarali o načinima izgradnje pozitivnog puta za budućnost u šest tematskih oblasti: odgovornost medija, pristup nepristrasnoj pravdi, ekonomski rast, pristup javnim službama, religiozni suživot i reforma obrazovanja, rekao je Tanin.

"Motivisani i energični pojedinci iz celog kosovskog društva raspravljali su o perspektivama izgradnje poverenja kroz širok spektar pozitivnih akcija i saradnje", dodao je šef Unmika.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Nenad Đordjević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track