PRVA GODIŠNJA SKUPŠTINA: Janković čestitao prvi rođendan PSG
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

govorio Lider Pokreta slobodnih građana

PRVA GODIŠNJA SKUPŠTINA: Janković čestitao prvi rođendan PSG

Politika -

BEOGRAD - Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je danas da PSG želi tehničku saradnju sa svim opozicionim organizacijama radi stvaranja uslova za fer i slobodne izbore, dok najbližu političku saradnju žele sa onima sa kojima dele iste ili slične vrednosti.

"Želimo da stvorimo čvrst politički savez sa organizacijama zasnovanim na sličnim vrednostima i političkim opredeljenjima kako bi Srbija imala politički izbor i mogla da se opredeli u političkom pravcu", kazao je Janković na Prvoj godišnjoj skupštini.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da PSG želi da saradjuje i sa političkim organizacijama sličnih programskih opredeljenja iz zemljama u okruženju i svetu, a da nema mesta za saradnju sa "ekstremistima, fašistima, ultranacionalistima, kriminalcima" čak i ako hoće da smene Aleksandra Vučića.

"Hoćemo da sarađujemo, a znamo kako i sa kim", rekao je Janković i čestitao rođendan PSG uz poruku da politička scena u Srbiji ne bi bila ista bez tog pokreta. On je kazao da PSG bez sumnje želi saradnju sa Demokratskom strankom, ali kao strankom koja je "svoje prošle grehe i ljude koji su je iskrivili stavila iza sebe" i okrenula se budućnosti Srbije, a ne svojoj budućnosti.

"Budućnosti koju politički i vrednosno vidimo na sličan način. Ali, to treba graditi iskreno i sa ljudima koji veruju u to što javno pričaju, a ne priželjkuju samo da zamene mesto sa ovim režimom. Ima i jednih i drugih. Želimo uspeh izvornoj ideji te stranke i očekujemo saradnju sa ljudima koji su pravi nosioci te izvorne ideje i koji će raskrstiti sa mangupima iz svojih redova", kazao je Janković.

Lider PSG je kazao da kada govori o DS onda suštinski priča o preostalom delu gradjanske opozicije, jer su "sve to ljudi i organizacije proistekle iz izvorne Demokratske stranke" i da PSG pored nekih razlika, vidi velike sličnosti sa njima i spreman je na saradnju.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Janković je kazao da se PSG zalaže za koncept saradnje, ne ujedinjavanja, i da želi saradnju i sa nacionalno orijentisanim organizacijama, ali na drugačiji način.

"Ne možemo biti jedno, ali možemo da sarađujemo. Mi smo davno pre beogradskih izbora napravili sporazum o strateškoj saradnji sa Narodnom strankom. Rekli smo mi smo s ove strane političkog spektra, oni su s one", rekao je Janković.

Janković je rekao da Srbija nema privilegiju da sedi na dve stolice i da "propada između", i da PSG Srbiju vidi na Zapadu, dok sa ljudima koji vide interes na nekoj drugoj strani može da saradjuje, ali ne i da se ujedinjuje.

"U ovom momentu Zapad, EU, čak i SAD vidi svoj interes u stabilnom Balkanu. Ne naš interes, koliko svoj interes. Njima treba stabilan Balkan. Mislim da nekome na Istoku u nacionalnom geostrateškom interesu da ima trn u peti u Evropi, a to je Balkan. Dakle, nestabilnost Balkana... U našem interesu je stabilnost Balkana i zato nemamo više šta da biramo", kazao je on.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track