DAMJANOVIĆ: Poslednje upozorenje! SRS će sprečiti festival Merdita, dobar dan
Foto: Nebojša Mandić

reakcija

DAMJANOVIĆ: Poslednje upozorenje! SRS će sprečiti festival Merdita, dobar dan

Politika -

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović izjavio je da će predstavnici SRS danas predati dopis sa obaveštenjem Ministarstvu unutrašnjih poslova da će funkcioneri, članovi i simpatizeri radikala 30. maja sprečiti "političi, antidržavni i antiustavi" festival "Merdita, dobar dan", u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

"SRS će 30. maja biti tamo gde se oni okupljaju i svim silama sprečiti da se širi bruka i insistirati da se na tom mestu brani Ustav Srbije. Od toga nećemo odustati", kazao je Damjanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da SRS poslednji put upozorava predstavnike Vlade Srbije da moraju da reaguju i zabrane ne samo sprečavanje najavljenog festivala "Merdita, dobar dan", već delovanje svih nevladinih organizacija koje finansira Zapad.

Navodeći da u medijima provejavaju lažne informacije o tome da SRS hoće da zabrani komunikaciju dva društva i kulturnu manifestaciju, on je kazao da nije reč ni o kakvom kulturnom nasleđu već o "ozbiljno plaćenoj političkoj organizaciji" koja deluje kao nevladina organizacija.

"Ova nevladina organizacija jasno na svom sajtu kaže da pored Srbije deluje i na terirotriji Kosovo. Objavili su dokument 'Kosovska hronologija 1974 - 2017' u kojem stoji da su takozvani pripadnici takozvane teroritstičke grupe OVK, pazite takozvane, da su bili primorani da se '90tih godina organizuju i uzmu oružje u ruke da se brane od srpske represije i vojske na prostoru Kosova i Metohije. Ovim dokumentom napada se Ustav Srbije i njene teritorija", kazao je Damjanović.

Dodao je da "Kosovska hronologija 1974 - 2017" sadrži kontraistine koje su mogle da se čuju od "lažnih svedoka" u Tribunalu u Hagu.

"Oni svakodnevno javno iznose lažne činjenice da se bore za nekakva prava. U ovom dokumentu se napada i sadašnja pozicija Srbije", kazao je Damjanović i citirao deo dokumentra koji se, pored ostalog, odnosi i na poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu.

Damjanović je rekao da je postoje međunarodni festivali srednjovekovne muzike Prizren "Medimus", "Dani jorgovana", koncerti različitih kulturno umetničkih društava i druge manifestacije koje organizuju državne institucije.

On je kazao da se aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava predstavljaju kao dobri i fini borci za ljudska prava, a vređaju članove SRS-a, nazivaju ih "Šešeljevim putujućim cirkusom", provociraju ih transparentima poput "Izbacite Šešelja!", od Skupštine Srbije traže da Beograd pamti genocid u Srebrenici, pozivaju Atifetu Jahjagu u Beograd, prekidaju promocije knjiga, itd.

Ponovio je da će SRS 30. maja čak i da se zabrani festival čiju je organizaciju najavila Inicijativae mladih za ljudska prava, biti tamo gde će se njihovi aktivisti okupiti.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track