ČANAK OTKRIVA: Da zamenim Maju? Niti sam za to čuo, niti načuo... Niko me nije zvao, radio bih u korist države
Foto: Dragana Udovičić

Lider LSV i predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije

ČANAK OTKRIVA: Da zamenim Maju? Niti sam za to čuo, niti načuo... Niko me nije zvao, radio bih u korist države

Politika -

BEOGRAD - Lider LSV i predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije Nenad Čanak kaže da ga niko nije zvao niti razgovarao sa njim o tome da zameni Maju Gojković na mestu predsednika Narodne skupštine.

Komentarišući medijske spekulacije na tu temu, Čanak je rekao: ''Niti sam za to čuo, niti sam načuo'', a na pitanje da li bi pristao da bude predsednik parlamenta rekao je da ne bi pristao da promeni svoja ubeđenja, ali da bi pristao da radi u korist države.

Kako je rekao za Pink TV, nikad do sada nije prihvatio funkciju u izvršnoj vlasti, iako mu je, kaže, nuđeno sve i svašta, a jedinu javnu funkciju imao je kao predsednik Skupštine Vojvodine.

Kaže i da parlamentarizam treba negovati i da je zato pristao da bude predsednik Odbora za evropske integracije. ''Mislim da sam zajedno sa svim članovima odbora doprineo da se evropski put Srbije bolje vidi međunarodno nego do sada, posebno imajući u vidu da se u Srbiji parlamentarna diplomatija slabo primenjuje, što je velika greška'', rekao je Čanak.

Kritikovao je što Vojislav Šešelj, kome je, kaže, prestao poslanički mandat, sedi u parlamentu "podriva priču o Srbiji kao o državi prava". On je Šešelja uporedio sa počiniocima nekih drugih krivičnih dela koji su odslužili svoju kaznu i ukazao da krivično gonjena osoba ne može dobiti ni posao portira u javnim ustanovama.

Govoreći o evropskim integracijama, Čanak je rekao da je prva i osnovna prepreka za ulazak u EU to što Srbija živi u permanentnoj političkoj krizi koja se, kaže, ogleda i u tome koliko je Srbija spremna da se suoči sa prošlošću.

Kako je primetio, od Srbije niko ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, već pravno-obavezujuću normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

''Mislim da će pod pritiskom međunarodne zajednice i Beograd i Priština morati da nađu rešenje. Stanje zamrznutog konflikta EU neće da trpi'', zaključio je.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track