ŠOK! ČUVENA PESNIKINJA NA SPISKU UDBE: Desanka špijunirala za Staljina?
Foto: Printscreen, Profimedia

NE, NEMOJ MI PRIĆI

ŠOK! ČUVENA PESNIKINJA NA SPISKU UDBE: Desanka špijunirala za Staljina?

Politika -

Jugoslovenska tajna policija stavila Maksimovićevu na spisak saradnika sovjetske agenture, otkriva istoričar Srđan Cvetković

Najpoznatija srpska pesnikinja Desanka Maksimović bila je označena kao državni neprijatelj i saradnik sovjetske tajne službe, pokazuje dokument Udbe koji je nedavno otkriven u bogatoj arhivskoj građu među spisima jugoslovenske tajne policije.

foto: Printscreen Youtube

Udbaši su, prema dokumentu iz pedesetih godina prošlog veka, Desanku praktično svrstali među ljude bliske Josifu Staljinu tokom čuvenog sukoba Josipa Broza Tita i ovog sovjetskog vođe.

Istoričar Srđan Cvetković "krivac" je što je u javnost isplivao ovaj dosad nepoznati podatak o slavnoj pesnikinji. On za naš list objašnjava da je na njega naišao nedavno, dok je u Arhivu Srbije čitao elaborate, prepiske i druge interne spise Udbe.

- Dokument je nastao pedesetih godina prošlog veka i nalazi se u Arhivu Srbije. Deo je istorijske građe o Informbirou, koja je tek odskora dostupna istraživačima. Udba je Desanku Maksimović držala za sovjetskog agenta, kao što su tada i mnoge druge ličnosti sumnjičili da rade za Sovjete. Bilo je dovoljno da volite i čitate ruske pesnike, pa da vas označe kao neprijateljski element. Pretpostavljam da je ona na ovom spisku dospela zbog toga što joj je muž bio Rus, a i bila je okrenuta ruskoj poeziji - objašnjava Cvetković.

Crno na belo... Arhivski dokument
Crno na belo... Arhivski dokumentfoto: Arhiva

On je uveren da je Udba vodila i dosije o čuvenoj pesnikinji, ali da to istraživači još ne mogu da vide, jer dosijei tajnih službi još nisu otvoreni.

- Kasniji Desankin život pokazuje da je s nje očigledno skinuta ta sumnja. Ona je bila etablirana pesnikinja Jugoslavije, a eto, bila je na ovom spisku u vreme kada je strah od stranih službi bio ogroman. To govori pre svega o tome kako je služba olako delila etikete ljudima, bez ikakve provere - napominje naš sagovornik.

Akademik i pesnik Matija Bećković kaže za Kurir da ne veruje da je Desanka Maksimović radila za sovjetsku tajnu službu.

foto: Marina Lopičić

- Njen je muž bio dečji pisac Sergej Slastikov, a to je već dovoljno - kaže Bećković najpre u šali, a zatim dodaje:

- Ma kako bi špijuni optuživali najveću pesnikinju da je špijun? U to može da veruje samo neko u "Lazi", u ludnici.

Spisak prozapadnih špijuna

BEĆKOVIĆ, ĐILAS i ĆOSIĆ

Cvetković kaže da su i mnogi drugi bili označeni kao saradnici službi, ali onih iz zapadnog bloka. Kako navodi, u jednom elaboratu iz Arhiva Jugoslavije kao prozapadni špijuni se navode Matija Bećković, Milovan Đilas, Dobrica Ćosić i mnogi drugi istaknuti intelektualci.

Bećković kaže da nije iznenađen što je Udba sumnjala da je i on radio za prozapadne službe.

- Na tom spisku su samo špijuni izostavljeni. Ne iznenađuje me. Naprotiv.

I. K. - B. K./Foto: Printscreen, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KO JE ZAPRAVO BIO TITO? 5 neverovatnih teorija zavera o Brozu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track