Najnovije vesti

BAŠ SMO NAROD KOJI VOLI DA BISTRI POLITIKU: U partijama svaki 7. građanin Srbije! (ANKETA)
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Više nego ’leba da jedemo

BAŠ SMO NAROD KOJI VOLI DA BISTRI POLITIKU: U partijama svaki 7. građanin Srbije! (ANKETA)

Politika
08:39h

BEOGRAD - Svaki sedmi stanovnik Srbije ima u džepu člansku kartu neke od partija.

Najbrojniji su naprednjaci, kojih ima oko 700.000. U Partiji ujedinjenih penzionera Srbije tvrde da ih je oko 120.000, dok su i socijalisti sakupili preko 100.000 čalnova. Radikala ima oko 45.000, a na spisku onih koji su izabrali člansku kartu Demokratske stranke je 50.000 građana, u Socijaldemokratskoj partiji Srbije je 25.000, Srpski pokret obnove ima 20.00 članova, a Savez vojvodinskih Mađara 10.000, pišu Novosti.

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

"Naši članovi su u najvećem broju penzioneri, ali imamo i aktiv mladih i žena, kojih je pet do sedam hiljada. Naplaćujemo članarinu od 120 dinara godišnje. Opštinski i gradski odbori imaju pravo da članove oslobode plaćanja ako su im penzije malo. Tako da značajan deo naših članova i ne daje za članarinu", kaže Momo Čolaković iz PUPS.

Radikali takođe vode preciznu evidenciju.

"Imamo spisak na kojem se nalaze svi koji su ikada pristupili SRS i tu je oko 600.000 ljudi. Pored njihovih imena se upisuje u kakvom su statusu sada, da li su među živima, plaćaju li članarinu, jesu li se odselili u inostranstvo ili prešli u drugu partiju", priča za list poslanik SRS Miljan Damjanović, i navodi da je za prošlu godinu članarinu platilo oko 45.000 ljudi.

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

On dodaje da je povratak lider radikala Vojislava Šešelja iz Haga pojačao radikalsku ekipu i da je za samo godinu dana od njegovog dolaska u Srbiju bilo 1.100 novih pristupnica. Iz SPO kažu za list da su oni od 2000. godine na istom broju. "U pitanju je 20.000 ljudi i imamo odbore širom Srbije, ali i u dijaspori", kažu u SPO.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Filip Plavčić/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...