Albanski lov na Srbe Traže "odstrel" 200 naših ljudi
Foto: Profimedia

Provokacija Besramne optužbe za ratne zločine

Albanski lov na Srbe Traže "odstrel" 200 naših ljudi

Politika -

Pakleni plan Pravljenjem spiska navodnih zločinaca žele da spreče i samu pomisao na povratak na KiM, ali i da otmu srpsku imovinu, ocenjuju sagovornici Kurira

Albanci nastavljaju sa zastrašivanjem srpskog stanovništva na Kosovu! Sada su otišli i korak dalje, pa su, kako bi obeshrabrili proterane Srbe da se vrate na svoja ognjišta, sačinili spisak sa više od 200 naših ljudi koje su optužili za ratni zločin protiv civila tokom 1998. i 1999. na KiM. Ovaj "spisak za odstrel" novi je atak na viđene Srbe iz tog kraja kako bi im oteli ili u bescenje uzeli imovinu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Spisak kosovskom specijalnom tužilaštvu prosledila je nevladina organizacija iz Đakovice koja sebe naziva Grupa civilnog društva za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i pripremanju krivičnih prijava protiv srpskih kriminalaca tokom rata.

Predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević, koji se našao na pomenutom spisku, kaže da ovim smišljenim zastrašivanjem Albanci pokušavaju da obesmisle činjenicu da je u ratu u tom mestu ubijeno oko 1.300 Srba i nekoliko hiljada proterano. Tako danas, od nekadašnjih 12.500 Srba i Crnogoraca, u Đakovici su ostale samo četiri monahinje. - Taj spisak za odstrel je nastavak sistematskog brisanja svega što je bilo srpsko. Mi smo za ovih 19 godina mogli da odemo u svoj grad jedino na neki veći verski praznik. Sad hoće i to da nam uskrate. Ne odustaju oni od ideje etnički čistih sredina. Albanski ekstremisti sistematski su nas proterali, uništili groblja... Takav vandalizam svet ne pamti - kaže Stanojević.

Tvrdi da je ovo samo "još jedan lov i atak na Srbe", a da je krajnja namera da se "spreči i pomisao na povratak i da se srpske kuće, stanovi i imanja otmu ili uzmu u bescenje".

U Kancelariji za KiM, koju vodi Marko Đurić, kažu da su već duže vreme konstruisane optužnice i lažne prijave jedan od metoda kojim se Srbi obeshrabruju i u samoj pomisli da se vrate na svoja predratna imanja na Kosovu: - Reč je o kriminalno-zločinačkoj sprezi kojom se štite uzurpatori srpske imovine i prikriva istina da je srpski narod na KiM bio najveća žrtva u ratnom sukobu. Hiljade Srba proteranih iz Đakovice nisu, dakle, počinioci zločina, već tragični svedoci zločina koji je nad njima počinjen.

Biljana Bojić/Foto:Profimedia

Dušan Janjić Podloga za etnički čista mesta

foto: Dado Đilas

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izražava sumnju u relevantnost spiska koji je nastao posle 30 godina: - Na spisku nema Albanaca koji bi odgovarao za zločine nad Srbima. Nije nepoznato da ima albanskih NVO čiji je zadatak da rade tendenciozno i prave podlogu za etnički čista mesta.

Euleks Sastanak srpske i kosovske policije o Ivanoviću Predstavnici srpske i kosovske policije sastali su se u utorak u cilju povećanja razmene informacija i saradnje u istrazi o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića, objavio je Euleks. Zamenik šefa Euleksa Bernar Tran, kako je navedeno, posredovao je u organizaciji uspešnog sastanka dve policije. - Gospodin Tran je rekao: "Sastanak je bio izazovan, ali i uspešan - obe policijske službe pristale su da se ponovo sastanu početkom avgusta" - navedeno je Fejsbuk stranici Euleksa. Dve policije, dodaje se, dogovorile su se da sledeći sastanak održe početkom avgusta.

Brojke 10 godina prošlo od jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM 7 godina traje dijalog Beograda i Prištine u Briselu 5 godina prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track