HAOS U FABRICI REZNOG ALATA U ČAČKU: Radnici po sedmi put sprečili sudske izvršitelje, policija zaustavila novinare kordonom
Ilustracija, Foto: AP

dramatično

HAOS U FABRICI REZNOG ALATA U ČAČKU: Radnici po sedmi put sprečili sudske izvršitelje, policija zaustavila novinare kordonom

Srbija -

ČAČAK - Sudski izvršitelji, uz prisustvo policije, pokušali su danas, sedmi put za poslednjih pet meseci, da prinudno preuzmu pogon za izradu kugličnih vretena u Fabrici reznog alata (FRA) u Čačku, što su radnici sprečili.

Oko 100 radnika blokiralo je fabrički ulaz, sprečavajući sudske izvršitelje da udju u fabriku i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u medjuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Kordon policije, koji je bio postavljen nekoliko metara ispred fabričke kapije, sprečio je novinare da udju u fabriku dok su bili prisutni sudski izvršiteji.

Policija nije dozvolila da u fabriku udje i nekolicina odbornika opozicione Dveri u Skupštini Čačka i njihov predsednik Boško Obradović, koji su došli da podrže protest radnika.

Obradović je insistirao da prodje kao republički poslanik, pokazujući poslaničku legitimaciju, ali policija mu nije dozvolila, ističući da ne može da udje niko ko nije zaposlen u fabrici.

Izmedju Obradovića i policije došlo je do verbalne rasprave, na ivici incidenta, kada je medju radnicima koji su stajali ispred pogona primećen i predsednik odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Čačka Aleksandar Maksimović.

Obradović je protestovao, zahtevajući od policije objašnjenje kako je Maksimović mogao da udje u fabriku kada nije zaposlen u njoj.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Fonet

Nakon njegovog protesta policija je naložila Maksimoviću da se udalji iz fabričkog kruga, što je on i učinio.

Kada su sudski izvršitelji napustil fabriku, policija se povukla.

Predsednik Samostalnog sindikata Fabrike reznog alata Milutin Nikitović rekao je novinarima da se nada da će uskoro biti pronadjeno rešenje problema tako da fabrici ostane objekat i da se namiri poverilac.

On je podsetio da je fabrički pogon "Kuglična vretena" od značaja za odbrambenu industriju, dodajući da o tome postoji Rešenje Ministarstva odbrane iz 2017. godine.

Predsenik Dveri Boško Obradović izjavio je da je pokušaj suda da preuzme pogon Fabrike reznog alata "protivzakonit", kao i da je to protiv interesa države.

foto: Fonet

Obradović je dodao da je iskoristio pravo na postavljanje poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije o slučaju Fabrike reznog alata i odluke Privrednog suda da se jedan od poverilaca namiri prodajom pogona ove firme koja zapošljava oko 560 radnika.

On je istakao da su Ministarstvo privrede i Ministarstvo odbrane u pisanoj formi odgovorili na njegovo poslaničko pitanje i istakli da su u predstavkama upoznali Osnovni i Privredni sud da je Fabrika reznog alata od strateškog značaja za odbranu Srbije i da se u skladu s tim ne može sprovoditi prinudno izvršenje.

"Skandalozno je i da policija sprečava jednog narodnog poslanika i pet odbornika u Skupštini Čačka, kao i novinare koji su na službenoj dužnosti da pristupe objektu gde se pokušava izvršiti jedno protivzakonito sudsko izvršenje", rekao je Obradović novinarima.

Fabrika reznog alata, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine i nalazi se u fazi restruktuiranja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track