DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1, ZIDAN PARISKOG PODZEMLJA... Ceo svet bruji o pljačkašu kome su uzor Srbi, a idol Dragan Stojković Piksi!
Foto: AP, EPA

DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1, ZIDAN PARISKOG PODZEMLJA... Ceo svet bruji o pljačkašu kome su uzor Srbi, a idol Dragan Stojković Piksi!

Društvo -

Redoan Faid - možda niste čuli za njegovo ime, ali ste sigurno čuli za spektakularno bekstvo koje je izveo u nedelju, kada ga je iz veoma strogog francuskog zatvora izvukao helikopter. Ono što je posebno zanimljivo je njegova priča i veza sa Srbijom i Jugoslavijom.

Zahvaljujući gangsterskim filmovima iz kojih je učio, od sitnog kriminalca poreklom iz porodice alžirskih emigranata postao je nešto poput Zidana pariskog podzemlja - heroj radničke klase koji se iz sirotinjskih predgrađa uzdigao na sam vrh društvene lestvice.

Njegovo ime ipak neće biti dovođeno u vezu sa mesijom francuskog fudbala, već sa Draganom Stojkovićem Piksijem, čiji je nadimak dugo nosio kako bi zavarao trag policiji, otkrio je u intervjuu koji je dao novinarki Nedeljnika.

foto: EPA

To nije jedini razlog zbog koga je pristao na intervju - divio se "Pink panterima", "kolegama" iz bivše Jugoslavije koje su stekle međunarodnu reputaciju spektakularnim krađama od Monaka i Pariza, do Dubaija i Japana. Povod za razgovor bio je dokumentarni film o "Pink panterima" na kome je tih dana u Parizu radila ekipa beogradske televizije.

U posveti koju mi je ostavio u knjizi o svom životu "Pljačkaš: od predgrađa do visokog kriminala", koja je te godine izašla iz štampe, napisao je: "Život pljačkaša koji liči na Pink pantere i koji bi voleo da je 'radio' sa njima".

"Ranije kada bi mi se obratili sa Redoan, odmah bih skočio i rekao da nikada ne izgovaraju moje ime, da me zovu Piksi. Sada me zovu Redoan i više se ne trzam. Nemam više potrebe da se krijem, ne plašim se da će da ulete u šest ujutru i razbiju mi vrata. Otišao sam u banku da otvorim račun. Kada sam ušao unutra, zamalo se nisam onesvestio", rekao je kao u šali. Događaji koji će uslediti brzo će ga demantovati.

foto: Printscreen Youtube

Kao većini klinaca iz predgrađa, omiljena zabava mu je bio fudbal. Za razliku od drugih, njegov idol nije bila neka od francuskih zvezda koje su dolazile iz sličnog miljea, već Piksi.

"Dobro sam igrao fudbal. Nisam voleo Mišela Platinija, voleo sam Dragana Stojkovića. Nosio sam dres broj 10. Oduvek sam voleo jugoslovenski fudbal. Zašto? Zato što su Jugosloveni Brazilci Evrope. Jugoslovenski fudbal sam upoznao gledajući beogradsku Crvenu zvezdu, Prosinečkog, Binića, Pančeva, Belodedića, Dragana Stojkovića, Savićevića. Kakav tim je Crvena zvezda iz Beograda! Stojković me je impresionirao u meču protiv Milana. Posle je došao da igra kod nas u Marselju, ali sam se u njega zaljubio na Svetskom prvenstvu 1990, kada je igrao protiv Španije. Bio je izuzetan", rekao je tada Faid.

foto: Printscreen Youtube

Samo nekoliko nedelja posle ovog intervjua koji je radila novinarka Nedeljnika, policija mu je bila za petama. Ovog puta je optužen da stoji iza pljačke koja se završila obračunom u kome je ubijena policajka. Njegovo prisustvo nije ustanovljeno, ali su uhapšeni prestupnici iz njegovog okruženja sa kojim je doveden u vezu. U julu 2011. godine pronašli su ga u baru u predgrađu Lila, na severu zemlje, sa perikom i naočarima za sunce. Osuđen je na 18 godina zatvora zbog ubistva policajke, kazna je preinačena na 25 i još 10 za pljačku blindiranog vozila iz 2011. godine.

Dve godine kasnije, odnosno u nedelju 1. jula dospeo je na sve naslovne strane kada je pobegao iz strogo čuvanog zatvora na severzu zemlje. Eksploziv koji mu je doturen i kojim krči put kroz zatvor, čuvari kao taoci, saučesnik zadužen za logistiku, kola koja će se spaliti na putu nakon što je pustio poslednjeg taoca, bila je drama dostojna novog poglavlja sage o kriminalcu koga je zbog njegove knjige policija prozvala "pisac". Pet godina mu je trebalo da isplanira novu akciju, dostojnu Pink Pantera, a koja je trajala svega par minuta koliko je bilo potrebno helikopteru da ga izvuče.

(Kurir.rs/Nedeljnik-Ana Otašević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track