LUTANJE BUDUĆNOST ZAPADNOG BALKANA EU nam maže oči
Foto: Profimedia

LUTANJE Budućnost zapadnog Balkana

LUTANJE BUDUĆNOST ZAPADNOG BALKANA EU nam maže oči

Politika -

Interes Berlinski proces treba ukinuti, EU ne nudi realističnu perspektivu članstva, tvrdi profesor Florijan Biber

Evropska unija ne nudi poštenu i realističnu perspektivu članstva državama zapadnog Balkana, a pojedine članice EU bile su zainteresovanije da budu domaćini raznih samita iz interesa i sujete, radi sopstvene promocije, nego što su bile istinski posvećene evropskim integracijama ovog regiona, ocenjuje profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

On smatra i da bi Berlinski proces, koji je pre pet godina pokrenut u cilju približavanja država zapadnog Balkana EU, trebalo ukinuti.

Poslednji samit o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan je u ponedeljak u Londonu, prestonici Velike Britanije, koja je odlučila da istupi iz Unije, što je ocenjeno kao potpuni apsurd, jer su zvaničnici Srbije i ostalih država kandidata u zemlji koja izlazi iz EU razgovarali o svojoj evropskoj perspektivi. Biber, inače učesnik tog samita, smatra da je "Berlinski proces u posrtanju": - Za to nije kriv zapadni Balkan, već članice EU koje u njemu učestvuju. Negativni trendovi u delovima zapadnog Balkana posledica su podeljene EU, koja šalje protivrečne poruke i više ne nudi poštenu i realističnu perspektivu članstva. Posle svega trebalo bi posumnjati u korisnost nastavka Berlinskog procesa.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta Suzana Grubješić ne smatra da Berlinski proces treba ukinuti jer je, posle prijema Hrvatske i odluke predsednika EK Žan-Kloda Junkera da se dalje proširenje EU odlaže za narednu deceniju, imao svrhu: - Pokrenuto je dosta dobrih projekata, poput regionalne ekonomske oblasti, auto-puta Niš-Priština, smanjenja troškova rominga, a evo i Velika Britanija je, posle upravo završenog samita, izdvojila 10 miliona funti za digitalnu agendu u regionu.

B. B./Foto:Profimedia

Činjenice: - Berlinski proces pokrenut 28. avgusta 2014, u jeku rasta evroskepticizma - mnogi smatraju da je to inicijativa trećeg kabineta Angele Merkel - svodi se na susrete predstavnika vlada zapadnog Balkana, privrednih komora i civilnog društva - cilj je bolja politička, ekonomska, infrastrukturna povezanost u regionu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track