Dačić zvao Dinkića u vladu već posle prvog kruga

Lider URS otkriva

Dačić zvao Dinkića u vladu već posle prvog kruga

Politika -
Mandatar za sastav nove vlade pregovarao sa Dinkićem o vladi dva dana posle predsedničkih izbora. Nudio mu savez sa njim i SNS

BEOGRAD - Otkrio sve.

Mlađan Dinkić na sednici Uprave URS, uz zvuke pesme "Regioni, jaka Srbija" i aplauze izneo odluku Predsedništva URS da se uđe u vladu sa naprednjacima i koalicijom okupljenom oko SPS jer im je data mogućnost da sprovedu ceo svoj program.

- Moram da kažem na samom startu da Boris Tadić nije želeo da mi s njima budemo u Vladi. To je pokazao nekoliko nedelja pred završetak izborne trke jer je angažovao svoje ljude da lobiraju naše članove, buduće poslanike, da ne budu sa URS posle izbora nego da budu sa DS i podrže njenu vladu. Lobirali su naše gradonačelnike, neke buduće poslanike. Mi smo sve to gledali, ali nismo reagovali. Borili smo se za što bolji rezultat. Nakon toga, došla je jedna vrlo nepristojna ponuda da nekoliko nedelja po završetku izbora Tadić ponudi URS da bude u vladi, ali bez mene. To je odbijeno. Stalno su nam slali pitanja: a na koliko poslanika vi uopšte računate, želeći da kažu da neki od naših poslanika nisu u URS. Zaista, bukvalno par dana posle izbora to se pokazalo. Maja Gojković je otišla sam kod Borisa Tadića i ponudila svoje usluge Borisu Tadiću, odnosno da glasa za tzv.patrljak vladu - naveo je Dinkić na šta se u sali prolomila salva smeha.

Lider URS je dodao da je ta vlada trebalo da bude sastavljena od koalicija oko DS i SPS i delova Regiona i SPO.

- Jadno je što nju nisu ni zvali, ona je otišla sama da se ponudi. I to i jeste razlog zašto NP nije sa nama i zašto smo Maju Gojković na Predsedništvu isključili iz URS i sada može da bude zajedno sa Borisom Tadićem, do mile volje. Ukoliko mu uopšte treba - rekao je Dinkić.

On je otkrio da je Tadić nameravao da rasturi URS, ali i da je tu koaliciju prvi na razgovore zvao današnji mandatar Ivica Dačić.

- Dva dana posle završenog drugog kruga predsedničkih izbora nas je zvao Ivica Dačić. Znate da sam u izbornoj noći rekao da smo spremni da budemo opozicija, i taj predlog je tada odbijen. On nam je indirektno skrenuo pažnju i ponudio mogućnost da učestvujemo u vladu gde bi bilo on i SNS - otkrio je on.

Podsetio je da je i sa Tadićem imao razgovor, ali kako je istakao - kasno.

- Zvao me tek nakon što je video da neće uspeti da formira vladu. Međutim, bilo je kasno jer je Dačić u međuvremenu odlučio da predvodi vladu, a ne samo da bude u njoj. Važno je da se zna da su prvi, nezvanični razgovori URS i SNS bili pre tri nedelje. Nikada se sa njima do tada nismo videli, za razliku od demokrata i drugih stranaka - rekao je Dinkić.

On je naveo da su se okolnosti dosta promenile, a ujedno je citirao i Borisa Tadića: da sam se u politici rukovodio emocijama, a ne razumom, verovatno nikada ne bih formirao vladu sa SPS. Dinkić je naglasio da je URS ponuđeno da preuzmu odgovornost u tri sektora u nojoj vladi: na polju evropskih integracija, finasija i privrede i regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Prema saznanjima Kurira, ministri će biti Mlađan Dinkić i Verica Kalanović dok će Suzana Grubješić biti potpredsednica vlade zadužena za evrointegracije. - Vlada će imati 17 članova i 15 resora. Tri su iz URS - rekao je Dinkić.

Osam principa

Koalicioni sporazum koji će URS potpisati sa SNS i SPS imaće osam tačaka:

1. balansirana državna politika, 2. politika o kosovu i metohiji, 3. vladavina prava, 4. borba protiv korupcije i kriminala, 5. reforma državne uprave, 6. departizacija preduzeća 7. ravnomeran regionalni razvoj i 8. sloboda medija.

Ovaj sporazum će biti javan i obavezivati sve potpisnike.

Nećemo zatvarati radnje zbog fiskalnih računa

Dinkić je rekao da će se, već od septembra, podići obavezni cenzus za pdv sa dosadašnjih četiri miliona dinara na deset.- Fiskalne kase za zanatlije biće potpuno ukinute. Procedura kod Poreske uprave po kojoj se zatvarane radnje, ako se ne izda fiskalni račun biće ukinute. ja sam to uveo, ali sad kaže da to treba da se menja. Biće ubuduće samo novčana kazna, zatvaranja radnji ne - naglasio je on.

Reforma poreske uprave

Lider URS najavio je promene u Porsekoj upravi.- Ko nije u stanju da bude ljubazan prema preduzetnicima, neće biti inspektor. Mora da se napravi sistem koji nije birokratski. Od početka sledeće godine mora da se uvede uplata poreza i doprinosa samo na jedan račun! Da se ukine papirologija i uvede elektronska uprava - naglasio je Dinkić.

Dinkićeve zamerke Tadiću

Predsednik URS podsetio je da je nedavno bio u Briselu i izneo nekoliko zamerki na račun predsednika DS Borisa Tadića: - Prvo, sve je radio u poslednji čas, to je iritiralo ne samo nas nego i Brisel, 2. to što je obećavao nije ispunjavao, 3. jedno je pričao njima na sastancima, a drugo srpskim medijima i 4. solirao je! Jasno je da nova vlada mora da sprovede sve što je Tadić obećao u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. Naravno, sve u interesu građana Srbije - naglasio je Dinkić.

On je naveo da je "zamajavanje birokratijom i zvezdicama glupo".- Zar smo mi budale da nastavimo tako da radimo. Nismo se pojavljivali na sastancima i ništa nismo dobili, a Piština je sprovela svoj plan - rekao je Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track