Najnovije vesti

ĐURIĆ: Razgovori u Briseli bili teški! Na posetu Pacolija Novom Pazaru reagovaćemo ozbiljno i odgovorno
Foto: Beta, Dragan Gojić

reagovanje

ĐURIĆ: Razgovori u Briseli bili teški! Na posetu Pacolija Novom Pazaru reagovaćemo ozbiljno i odgovorno

Politika

BEOGRAD - Razgovori u Briselu bili su teški, ali moramo da budemo svesni posledica eventualnog nepostizanja dogovora, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

 

U razgovoru za RTS on kaže i da šta god da u pregovorima dobijemo, biće više od onoga što imamo sada.

 

 

Nakon još jedne runde dijaloga u Briselu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine Đurić navodi da se slaže da su razgovori bili među najtežima do sada, ilustrujući takvu ocenu nervozom i izjavama Haradinaja i Tačija, u kojima su te pretnje ratom i nasiljem, te ogoljeno insistiranje na punom priznanju nezavisnosti.

 

 

Napominje, međutim, da moramo biti svesni da smo suočeni s dilemom - da li dogovor želimo ili ne.

 

"Treba da budemo svesni posledica eventualnog nepostizanja dogovora - ne bilo kakvog, već koji bi zadovoljio interese Srbije", upozorio je Đurić.

 

Pitanje Kosova je povezano i sa pitanjem ekonomskog napretka, objašnjava direktor Kancelarije za KiM.

 

"Ako ne bi bilo dogovora, ne bi stvari ostale kakve jesu. Naredne tri, četiri, pet godina bismo sigurno vratili zemlju i region u sukobe. Ne bi bilo mira. Ne bismo mogli da osiguramo da deca neće opet ginuti. Zato nam je ta vrsta dogovora važna. Uvek ima teškog uslovljavanja. Nemojte da mislite da možemo da nastavimo sa ekonomskim oporavkom, ako ne bude rešenja", rekao je Đurić.

 

Od toga će zavisiti i odnosi sa EU i radna mesta, navodi Đurić, te dodaje da i to može da bude politički izbor građana, legitiman, ali da u tom slučaju takođe treba biti svestan posledica.

 

 

Nikome, ukazuje Đurić, ni predsedniku ni vladi ne pada na pamet da prihvata nešto što ne bi zadovoljilo interese Srbije i Srba na KiM.

 

"Predsednik Vučić neće prihvatiti priznanje. Svaki put pita i ponavlja pitanje: šta možemo da dobijemo za Srbiju, s obzirom na to da nemamo gotovo ništa, 18 godina nema efektivne kontrole, od najbanalnijih stvari do važnih. Ko je ubio Olivera Ivanovića? Naša policija ne može ni čaure da pogleda, moramo da se bavimo obaveštajnim radom. Ali šta god da dobijemo biće više od onoga što imamo danas", rekao je Đurić.

 

Kako napominje, za interese Srbije ne bori se samo u Briselu, već i u razgovorima sa ostalim zvaničnicima - Rusima, Amerikancima, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, od kojeg je, podseća, dobijena javna podrška za postizanje kompromisa.

 

"Pokucaćemo na svaka vrata da pokušamo da pridobijemo podršku za našu poziciju", poručio je Đurić.

 

 

Na pitanje kako će se reagovati na poziv Bošnjackog nacionalnog vijeća Bedžetu Pacoliju da poseti Novi Pazar kao "ministar spoljnih poslova Republike Kosova", Đurić kaže da će odgovor biti dostojanstven i odgovoran.

 

"Reagovaćemo suprotno od onoga što očekuju. Očekuju da ćemo nervozno da reagujemo, a reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, sačuvaćemo dostojanstvo Srba, niko neće divljati. Reagovaćemo na način primeren državi", rekao je Đurić.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta, Dragan Gojić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...