MARKO ĐURIĆ: Napadaju Srbe na Kosmetu da bi ih zastrašili
Foto: Beta, Dragan Gojić

Direktor Kancelarije za KiM

MARKO ĐURIĆ: Napadaju Srbe na Kosmetu da bi ih zastrašili

Politika -

BEOGRAD - Napadi na Srbe na KiM nisu slučajni i bez političkih motiva, a iza svega toga stoji politika koja ima za cilj da zastraši Srbe na Kosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Decenijama svi znamo da napadi na Srbe nisu nenamerni, kao što znamo da iza njih stoji politička kuhinja koja ima za cilj da Srbe na KiM zastraši, jer bi pojedini politički krugovi koji su vodili rat protiv naše zemlje najviše voleli da Srba na KiM nema", poručio je Đurić povodom napad na mladića srpske nacionalnosti u Prilužju.

On je rekao da sada, kada se vode pregovori, isti ti žele da kroz pritisak na Srbe i iživljavanje nad onima koji su nenaoružani, pošalju poruku kako će se ponašati prema Srbima, ukoliko im naša zemlja ne bude činila političke ustupke.

Direktor vladine Kancelarije za KiM ukazao je da nije prestala obaveza međunarodnih snaga da osiguraju red i mir na KiM.

"Politička klima na kojoj se napadi dešavaju isključivo je odgovornost Albanaca. Ničija deca na KiM ne bi trebalo da budu manje sigurna zbog političkih ili u ovom slučaju ekstremističkih razloga", rekao je Đurić. On je naglasio da se o normalnom životu može govoriti samo ukoliko su deca svih nacionalnosti sigurna.

Povodom informacije da je više od 200 Srba iz Đakovice na spisku optuženh za navodne ratne zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji te opštine, Djurić je rekao da, pre svega, niko od predstavnika Albanaca nije odgovorao za zločine, ubistva i kidnapovanja.

"Svi ti ljudi govore da treba da se procesuiraju zločini druge strane. Naravno da svi zločini treba da se procesuiraju, ali prvo treba stati pred ogledalo i počistiti svoje dvorište", poručio je Đurić.

Taj spisak je navodno kosovskom Specijalnom tužilaštvu prosledila civilna organizacija iz Djakovice pod nazivom "Grupa civilnog društva za prikupljanje dokaza o ratnim zlocinima i pripremanju krivičnih prijava protiv srpskih kriminalaca tokom rata...".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Dragan Gojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track