KAJL SKAT: Razviću srpsku zastavu u znak poštovanja Srbije
Foto: Beta/Miloš Miškov

Autorski tekst ambasadora SAD u Beogradu

KAJL SKAT: Razviću srpsku zastavu u znak poštovanja Srbije

Politika -

U Skupštini Srbije i u Arhivu Srbije juče je Ambasada SAD otvorila izložbu kojom se obeležava 100 godina od Srpskog dana, 28. jula 1918, kada je američki predsednik Vudrou Vilson razvio zastavu Srbije iznad Bele kuće. To je bio prvi put u američkoj istoriji da se neka strana zastava zavijorila iznad predsedničke rezidencije.

Zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom, Vilson je znao šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda počast požrtvovanju Srbije. Danas, u subotu, tačno na stogodišnjicu od tog događaja, prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić će mi se pridružiti i razviti srpsku zastavu iznad moje rezidencije u znak poštovanja Srbije.

Amerikanci su podržavali srpski narod i saosećali s njim od samog početka Velikog rata. Sjedinjene Države obezbedile su finansijsku podršku i hiljade tona humanitarne pomoći - novac za hranu, semena za narednu žetvu, poljoprivredne alatke, lekove za tifus i pomoć za transport i ishranu izbeglica. Američki Srbi su se borili uz svoje sunarodnike, a američki lekari i medicinske sestre došli su da leče bolesne i ranjene.

Srpska zastava se vijorila iznad Bele kuće 1918. da bi se odala počast posvećenost srpskom narodu vrednostima koje su naše zemlje delile. Amerikanci su se okupljali u znak podrške Srbiji jer su videli ovaj mali i hrabar narod kako se uz velike žrtve bori sa mnogo jačim neprijateljem, kao simbol naše zajedničke posvećenosti nezavisnosti i slobodi.

Američka podrška srpskom narodu je dugovečna. Naši narodi stajali su rame uz rame u Drugom svetskom ratu u borbi protiv fašizma, a kasnije su SAD obezbedile hranu i drugu pomoć Jugoslaviji, kada je SSSR uveo sankcije da bi prislio Jugoslaviju da prihvati vlast Kremlja. Čak i danas SAD nastavljaju da obezbeđuju podršku naporima Srbije da sprovede reforme neophodne za pridruživanje EU. Američki narod je podržao stotine projekata u celoj zemlji, dajući više od milijardu dolara pomoći, dok kompanije iz SAD zapošljavaju 20.000 ljudi.

Naše trenutno prijateljstvo ojačavaju snažne lične veze među ljudima. Mihajlo Pupin i Nikola Tesla su dali izuzetan doprinos ne samo Americi i Srbiji već celom čovečanstvu. To nisu usamljeni primeri. Srbi su obogatili američku i druge kulture na svakom polju ljudskih dostignuća. Naučnici, pronalazači, inženjeri, akademici, umetnici, sportisti... spisak renomiranih Srba u američkoj i svetskoj istoriji je impresivna.

Naša dva naroda slave godišnjicu Srpskog dana i naše zajedničke uspehe ne samo u Srbiji već i u SAD. Vladika Irinej se obratio Kongresu SAD, a i premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovali su događajima u vezi sa obeležavanjem ove godišnjice u Vašingtonu. Ovo su dobrodošli gestovi posvećenosti Srbije da obnovi jake veze među našim državama.

I događaji u Srbiji i u SAD podsetili su na naš dugogodišnji savez. Ali je to i jako podsećanje da moramo ponovo da krenemo napred. Zajedno.

Kurir / E.K.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track