AUTORSKI TEKST DEJANA RADENKOVIĆA ZA KURIR: Pijano srbovanje potiskivalo patriotizam
Foto: Marina Lopičić

POSLANIK SPS

AUTORSKI TEKST DEJANA RADENKOVIĆA ZA KURIR: Pijano srbovanje potiskivalo patriotizam

Politika -

Socijalistička partija Srbije (SPS) jeste partija koja se od osnivanja nalazi na raskrsnici. To su raskrsnice pred kojima je i Srbija birala kojim će putem ići.

Izbor je uvek zavisio i od SPS. Na nemirnom Balkanu nikada nije bilo lako izabrati pravac ka boljoj budućnosti. U vrtlogu interesa velikih sila, SPS je uvek bio nosilac državnih i nacionalnih interesa, ideja levice, socijalne pravde...

Danas je naša partija ponovo pred velikim istorijskim iskušenjem. Država je izložena pritiscima moćnih interesa sa istoka i zapada, ali i interesa regionalnih faktora. SPS je opet jezičak na vagi i od snage partije će zavisiti u dobroj meri hoće li Srbija biti stabilna i da li dolazi period balkanskog mira ili ćemo još koju deceniju čekati da se „nešto“ dogodi. U svetu je liberalni kapitalizam doneo nova velika socijalna raslojavanja, rast nezadovoljstva, ali i buđenje fašizma... To se dešava i u nekim zemljama našeg susedstva. Moramo imati odgovor na to.

Veliki izazov je i kosovsko pitanje. Hoćemo li tražiti rešenje koje će u budućnosti doneti nove, veće probleme ili ćemo pažljivo odrešiti kosovski čvor i stvarati osnovu za trajnu stabilnost?

To zavisi i od SPS.

Graditi jako školstvo, funkcionalno zdravstvo, stabilnu privredu, posebno poljoprivredu, to mogu samo jake i zdrave političke organizacije. Prilika za jačanje i resetovanje SPS je kongres koji će biti održan 22. decembra ove godine. To je šansa da SPS probudi svoj ogroman kadrovski potencijal, da se osloni na zdrave, stručne i čiste ljude kojih ima u svim sredinama Srbije.

To je šansa da ideje socijalne pravde i realnog patriotizma budu snažniji oslonac nacionalnim interesima. Jer, u prošlosti nam je „pijano srbovanje“ često potiskivalo istinski patriotizam i nanelo nam veliku štetu.

SPS mora da krene pravim putem.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track