Najnovije vesti

Linta: Oluja je završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Oluja je završni čin etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske

Politika

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je akcija Oluja predstavljala "završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Hrvatske".

"Režim Franje Tudjmana je, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata proterao više od pola miliona Srba s ciljem ostvarenja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH. Tokom četiri godine rata i neposredno posle njega pobijeno je više od 7.000 Srba. ;Nažalost, u Srbiji se katastrofa Srba u Hrvatskoj često svodi samo na zločinačke akcije Bljesak i Oluja u kojima je proterano više od 250.000 Srba", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

 

Linta je naveo da se "u Srbiji zaboravlja" da su hrvatske paravojne, vojne i policijske formacije tokom 1991, 1992. i početkom 1993. iz desetina hrvatskih gradova i sa većeg područja zapadne Slavonije, takodje, proterale više od 250.000 Srba, dodajući da o ;tome svedoči dokument Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 15. maja 1993. godine, koji sadrži ;svedočenje tadašnjeg Generalnog sekretara UN Butrosa Butrosa Galija.

"Takodje, treba uzeti u obzir da je u prve dve godine rata više desetina hiljada Srba spasavalo gole živote prinudnim odlaskom iz hrvatskih gradova u treće zemlje", dodao je Linta.

Linta je podsetio da je Vlada Srbije 5. avgust proglasila za Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...