NOVI OPASNI PLANOVI IZ PRIŠTINE: Naseljavaju Albance na sever Kosova! Imaju na umu projekat NOVA MITROVICA!
Foto: EPA

Plan za promenu etničke strukture srpskog dela KiM

NOVI OPASNI PLANOVI IZ PRIŠTINE: Naseljavaju Albance na sever Kosova! Imaju na umu projekat NOVA MITROVICA!

Politika -

Predsednik kosovskog parlamenta smislio projekat "Nova Mitrovica" i planira gradnju stanova za Albance u severnom delu grada u kom žive Srbe

Kosovski Albanci i dalje smišljaju nove metode da ostvare svoju misiju i proteraju preostale Srbe sa KiM. Jedan od glavnih stratega ovog paklenog plana je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, a njegov novi adut je projekat "Nova Mitrovica", koji podrazumeva gradnju u Kosovskoj Mitrovici, sa obe strane Ibra.

Akva-park

Veselji je najavio svoj plan velikih investicija u Mitrovici, prema kojem će, osim kompletnog renoviranja stadiona "Adem Jašari" i pravljenja akva-parka, biti izgrađeni kolektivni stambeni objekti oko veštačkog jezera. Ipak, najambiciozniji, ali i najpodmukliji deo Veseljijeve ideje je to što će ova gradnja "preći" preko reke Ibar, u deo grada gde većinski žive Srbi.

Prema pisanju prištinskih medija, u naseljima Suvi do, Gušavce i Vinarce, u blizini reke Ibar, treba da se grade stambene zgrade u visokogradnji, od tri do sedam spratova. Plan predviđa da se u ovoj oblasti izgrade škole, sportski tereni i medicinski centri, ali i urede korito Ibara i pešački i biciklistički prostor.

Megalomanski planovi

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za Kurir poručuje da Veselji može da se igra urbaniste tamo gde žive Albanci, ali da u opštinama pod efektivnom srpskom kontrolom to neće biti moguće.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Megalomanski planovi Kadrija Veseljija završavaju se tamo gde počinju nadležnosti srpskih samouprava na KiM. Te nadležnosti, prema dogovorima postignutim u Briselu, biće prenete i na ZSO, koja će imati pun nadzor nad mnogim oblastima od značaja za život i opstanak srpskog naroda, pa i nad oblašću prostornog planiranja - naglašava Đurić.

Za profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini Duška Čelića ovaj slučaj je dokaz da je Albancima imovina samo sredstvo kojima hoće da ostvare političke ciljeve.

foto: Tanjug

- Nije novost da su oni bacili oko na severnu Mitrovicu. Ovo je još jedna u nizu Veseljijevih muzičkih želja i veoma je zanimljivo što je izabrao baš ovaj momenat da izađe s tim. Albanci očigledno nikada neće odustati od severne Mitrovice, jer su i dosad doseljavali ljude u naselja severnog dela, i to uglavnom protivpravnom gradnjom i preuzimanjem društvenih stanova koji su bili u otkupu. Cilj im je bio promena u biračkom spisku, a u krajnjem i promena u demografskoj strukturi - objašnjava Čelić za naš list.

Promena namene zemljišta

Proglašavaju građevinsku zonu

Veseljijev projekat obuhvata prostor od Mitrovice do Bošnjačke mahale i Zvečana, a s druge strane se nastavlja na Zupce i Košutovo. Da bi plan realizovao, cela oblast bi trebalo da bude proglašena za visoku građevinsku zonu, što se očekuje nakon što Demokratska stranka Kosova u Skupštini opštine Mitrovica predstavi projekat. Veselji je nagovestio početak realizacije prošle nedelje, kada je posetio stadion "Adem Jašari" u Mitrovici i predstavio projekat za kompletno renoviranje.

Albanci crtaju mape

Sever u sastavu "republike Kosovo"

Albanski mediji s Kosova objavili su mapu takozvane republike Kosovo, teritorije koja bi nastala nakon eventualnog razgraničenja sa Srbijom. Ova provokatorska šema računa na to da bi eventualnim dogovorom sever Kosova bio autonomni deo kosovske "republike", a ne u sastavu Srbije.

I. Kljajić/ Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track